Президентът на Бразилия Дилма Русеф, която никога не е посещавала България, пристигна в столицата София на 4 октомври, придружена от представители на най-големите компании в Бразилия, включително държавно-контролираните гиганти в добивния сектор Petroleo Brasileiro SA и Vale SA.

Държавният глава на най-голямата икономика в Южна Америка изрази надежда, че България може да се превърне във врата за бразилските компании към европейските капитали и пазари.

Посещението цели засилване на двустранния търговски обмен, който през 2010 г. достигна едва 147 милиона долара.

Бразилските компании са готови да продават на българския и на европейския пазари автобуси, самолети Embraer, суровини и храни. В същото време от българска страна беше изявен интерес за износ на изкуствени торове и традиционни продукти като розово масло.

Българският бизнес се надява и на приток на инвестиции от Бразилия, които да компенсират ефекта от забавянето на икономическия растеж в Европа и спада на ПЧИ.

На фона на икономическите въпроси, които преобладават в дневния ред на визитата, днес Русеф ще отдели време, за да посети родното място на баща си, Габрово.

Там тя ще бъде посрещната от членове на около 30 семейства, които имат родствени връзки с баща й, заяви кметът на града Николай Сираков.

Петър Русеф е роден в Габрово и по-късно заминава за София, за да учи право, след това емигрира в Париж, после търси успеха в Аржентина и накрая се установява в Бело Хоризонте, Бразилия. Там той се жени за майката на Дилма.

Петър Русеф просперира като бизнесмен и общественик до смъртта си през 1962 г. Две години по-късно започва и политическата кариера на неговата дъщеря, която се присъединява към марксистката съпротива, бореща се от 1964 до 1985 г. срещу дясната военна диктатура в Бразилия.

Влиянието на бащата върху Дилма е голямо и предопределя нейните възгледи и най-вече стремежа към социална справедливост, който отвори пътя й към сърцата на бразилците и президентския пост.