Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова, която този понеделник е депозирала оставката си пред Народното събрание, ще бъде съветник на президента Росен Плевнелиев по финансовите въпроси.
 
"Преминаване на друга работа" е мотивът, който тя посочва пред депутатите за напускането на досега заемания пост.
 
От комисията за финансов надзор отказаха да коментират напускането на Ранкова, но бяха категорични, че докато няма заповед за освобождаването й, тя ще изпълнява функциите си.
 
Самата Ранкова също отказа коментар какви са причините за напускането й и дали те са предложението да стане съветник на държавния глава. "Не коментирам, нека се случи освобождаването ми от състава на КФН", заяви за Дарик Ранкова.

11:00 часа

Димана Ранкова, която е заместник - председател на Комисията за финансов надзор и ръководител на управление "Надзор на инвестиционната дейност" е подала оставка, научи DarikFinance.bg. Мандатът й на длъжността е 5 години, което означава, че тя си тръгва от институцията 3 години предсрочно. Не е ясно какви са мотивите на Ранкова да поиска освобождаване от заеманите постове.

Източници на DarikFinance.bg допълват, че Ранкова не е посочила официални мотиви в оставката си, изпратена и пред парламента. Според тях причината за напускането й е несъгласие с водените политики в КФН.

Позицията на Ранкова е изборна, така че номинациите за следващ шеф ще се разглеждат в Народното събрание. Все още е рано да се каже кой ще поеме работата на Ранкова с поднадзорните лица от капиталовия пазар.

В момента тече проверка на държавната финансова инспекция в комисията. Причината е, че са постъпили сигнали във финансовото министерство за нередности при обществени поръчки и конфликт на интереси при високопоставени служители на КФН. Отделно обект на проверка ще бъдат и раздадените бонуси в комисията.

Димана Ранкова е юрист, завършила е "Право" в СУ "Климент Охридски". През 1996 г. започва работа в новосъздадената Комисията по ценните книжа и фондовите борси, а впоследствие става началник-отдел "Нормативна уредба” на Държавната комисия по ценните книжа.

Ранкова влиза в първия състав на Комисията за финансов надзор с основаването й през 2003 година и до май 2009 г. е заместник-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност”. По това време председател на КФН е Апостол Апостолов.

От ноември 2009 година до юли 2010 година Димана Ранкова е член УС на Българска банка за развитие, а от декември 2009 година до юли 2010 г. е председател на СД на  "Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис - БГ” ЕАД.

Последната голяма промяна в състава на Комисията за финансов надзор бе извършена през лятото на 2010 година когато за председател бе избран Стоян Мавродиев. През последните месеци той открито се конфронтира с финансовия министър Симеон Дянков по отношение на идеята за инвестиране на парите от Сребърния фонд на Българската фондова борса.

В дебата за това се включиха както Българската народна банка, така и Европейската централна банка, от където преди 10 дни изпратиха становище с критики към идеята, тъй като инвестирането на средствата от Сребърния фонд у нас може да доведе до изкривяване на пазара.

В рамките на последния мандат на Ранкова като надзорник на инвестиционната дейност, на капиталовия пазар избухнаха няколко скандала. Гръцката компания Енергони се превърна в най-скъпата на БФБ с капитализация от над 547 млн. лв. без да е притежател на големи активи и да реализира сериозни приходи. Поради съмнения, че дружеството се използва за прикриването на дейности по "изпиране на пари" бе подаден сигнал в ДАНС, но реакция от там така и не последва. Дружеството спечели заведените срещу него съдебни дела и продължава да се търгува на Българска фондова борса.

Друг скандален случай за пазара бе регистринан във Варна през март миналата година. Финансистът Християн Пашков, в качеството му на длъжностно лице в инвестиционен посредник, измами стотици клиенти с обещания за реализиране на доходност от инвестиции, които така и не са били направени. В резултат на натиска от страна на КФН, посредникът възстанови значителна част от сумите, внесени от клиентите на "Българският Мадоф", както Пашков бе наречен в медиите.

Последният случай, нашумял в публичното пространство, бе свързан с отнемането на лиценза на Стандарт инвестмънт за извършване на дейност като инвестиционен посредник. След новината за това от дружеството разпространиха становище, че се води кампания по дискредитиране на доброто му име и посочиха именно КФН като драстичен нарушител на множество законови разпоредби по техния казус.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!