Как Бойко Борисов си смени мнението за АЕЦ "Белене" - от гьол в структуро-определящ проект, попита лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров по bTV.

Има доклад от 1990 година за сеизмичните рискове по отношение на Белене, каза Димитров. Централата е близо до разлома на Вранча - там има опасност на 10-15 години от голямо земетресение. Козлодуй е по-сигурен. Последните три години всяка година има земетресение във Вранча. Умният човек управлява рисковете, подчерта лидерът на СДС.

АЕЦ "Козлодуй" е по-евтин и по-сигурен. Ако сте гледали официалните данни – има официален анализ на НЕК – такъв недостиг на електричество няма да има. Затова с удължаване на живота на централата в Козлодуй, няма опасност от недостиг на електричество. Имаме достатъчно мощности – няма недостиг на тока, нека да решим разумно, призова Димитров.

Всички експерти, които ходеха по медиите казваха, че през 2010 година започва недостиг на ток. Оказва се, че недостиг няма – целта е да се манипулират българските граждани. Целта е да бъде евтино и сигурно – на тези критерии Белене не отговаря. Има и доклад за корупционни практики там, нека този доклад да бъде показан от премиера, призова още синият лидер.

Кой стои зад Белене – Първанов и БСП, сега обаче нямам обяснение и убедителен отговор за смяната на позицията на Борисов, каза Димитров. Според него цената е скрита от обществото и не е помислено и за ядрените отпадъци.