Директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов подаде оставка. Пред Darikfinance.bg той посочи, че причините за решението му са свързани с липсата на комуникация с правителството на Пламен Орешарски.

Тъй като позицията директор на БАИ е политическа, тя трябва бъде заемана от човек, който се ползва с доверието на кабинета и премиера.

"От 3 месеца не съм имал среща да говорим за инвестиции с представители на правителството", заяви Стефанов. Ето защо той е преценил, че е в интерес на ръководената от него институция да подаде оставка.

"Много от нещата, които исках да направя в агенцията успяхме да ги завършим и въпреки кризата привлякохме на нови и важни инвеститори в сферата на аутсорсинга и автомобилната индустрия. А много от съществуващите инвеститори в сфери като електротехниката, химията и леката промишленост обявиха планове за разширяване на дейността си", посочи Стефанов.

Той изтъкна, че докато е бил начело на БАИ е успял да осъществи една от основните си цели - да направи голяма рекламна кампания на България във водещите световни бизнес медии.

"Искаше ми се да търсим по-активно нови инвеститори, защото сега те търсят нас. Около 300 компании се обръщат всяка година към БАИ, като за 30 или 40 има развитие на инвестиционните проекти. Не са малко, но биха могли да бъдат много повече", счита Стефанов.

Според него: "Всички инвестиционни планове зависят от политическата ситуация, при все че инвеститорите не се интересуват как се казва партията или премиерът. Важно е колко стабилна е бизнес средата, какви усилия се правят, за да се намалява корупцията".

Стефанов отчете, че няма видима промяна на инвестициите спрямо миналата година. "Не съм чул за конкретна политика, какво смята да прави правителството за привличането на инвеститори".

"През последните месеци имаше сериозен застой в маркетинга за привличане на нови инвеститори", посочи Сетфанов.

Той отчете, че Законът за насърчаване на инвестициите не е нито по-добър нито по-лош от тези в други страни. "Така инвеститорите гледат 5 почти еднакви държави в региона, всяка от които се различава съвсем малко от останалите. На нас ни трябва нещо, с което да се отличим".

Като основен проблем Стефанов изтъкна, че повечето от инвестициите идват от места като Холандия и Люксембург. "Т.е. "истинските" инвестиции в заводи или друга добавена стойност не са толкова много. При това ситуацията беше същата и преди кризата".

Борислав Стефанов беше назначен за изпълнителен директор на БАИ през 2009 година от правителството на ГЕРБ.

Той има бакалавърска степен по бизнес администрация от Американския университет в България, магистърска степен по международен мениджмънт от Regents Business School, Лондон и магистърска степен от Harvard Business School, Бостън.