Някъде по света тревата е по-зелена, храната е по-вкусна и слънцето грее по-ярко. Но не казвайте това на шефовете на AIG, които направиха парти в St. Regis Resort в Клафирония. Това струваше на компанията 440 000 долара, но всъщност по-голям е моралният въпрос за шефовете на застрахователя, които сравниха компанията със земята.

В същото време тя получи 85 млрд. долара помощ от правителството и едновременно с това започна съкращения на служители.

Това обаче не е единствената компания, която нехае както за служителите си, така и за акционерите си без очевидно притеснение.

Друга компания - IBM - анонсира през януари, че ще съкрати 2 600 служители, но ще плати дивидента в пълния му размер от 2 долара на акция. Ако бяха взели друго решение, щяха да спестят 650 млн. долара, с които може да се плати на 6 500 работници заплата от 100 000 долара. Вместо това компанията реши да запази политиката си от 1916 година по отношение на дивидентите. Още много компании направиха това. И всички те взеха решение да платят дивиденти за 2008 година.

Въпросът е дали тези фирми, които освобождават работници, но плащат дивиденти, взимат правилното решение.

От General Electric биха отговорили "твърдо да". Те плащат дивиденти от 100 години. Ако ги намалят, знаят, че могат да пратят мейли на инвеститорите като декларират, че имат ликвидни проблеми.

От друга страна обаче това може да накара съответната рейтингова агенция да им отнеме безценния AAA- инвестиционен рейтинг.

А какво да кажем за 33-те банки, които получават правителствени помощи? Ако те продължат да плащат дивиденти, ще трябва да използват 52% от спасителните 163 млрд. долара, взети от правителството. А те са им дадени с идеята, че поне част от сумата ще отиде в ръцете на получателите на кредити, а не на акционерите. Кой е прав - правителството или банките?

Ако банките не кредитират, икономиката се влошава. И когато компаниите освобождават работници, икономиката пак отслабва. Това не би трябвало да е нещото, което банките и фирмите искат.

Звучи логично по-скоро да се отрежат дивидентите отколкото да бъдат освободени работници.

Това със сигурност ще влоши отношенията с акционерите, но освобождаването от ценни активи под формата на работници, със сигурност ще рефлектира по-късно.

Компаниите, които твъдо ще плащат диведенти, изобщо не изглеждат по-силни и стабилни.

Рейтинговите агенции обаче със сигурност не мислят така. Инвеститорите също не са глупави и продават.

В такива времена е по-добре да се жертват дивидентите и компаниите да запазят колкото повече могат от бизнеса си. Ако те излязат от рецесията по-малко или повече незасегнати, могат отново да започнат с плащането на дивиденти. Те няма да имат проблем да заинтригуват инвеститори с добри баланси и очаквания за растеж.

Въпреки че икономиката изпада във все по-дълбока рецесия, 13 от компаниите, включени в индекса S&P 500 увеличиха дивидентите си тази година.Това са точно компаниите, които могат да се "похвалят" с непрекъснато отиващи надолу цени.

 

* Андрю Гордън, Investors Daily Edge