Държавните фирми вече ще трябва да превеждат на държавата 60% от печалбата си за 2014 г., вместо досегашните 70 на сто. 

Изключение за превеждането на дивидент има само за лечебните заведения заради тяхната "зависимост от ограничен брой източници на финансиране". Това прие правителството на вчерашното си редовно заседание.

Целта на намаляването на дивидента е догодина отчисленията от печалбата, които се правят към държавната хазна, да се върнат на 50%, както беше през 2009 година. Така фирмите ще имат повече пари за инвестиции на фона на общото им лошо финансово здраве, особено в сектор енергетика.

Заради скромното изпълнение на приходите миналото лято държавата започна трескаво да търси пари и поиска по-рано печалбата от фирмите си. Това трябваше да стане в срок до 15 юли, но правителството ги изиска още през юни. През 2013 г. фирмите наляха в бюджета над 200 млн. лв., но тогава дивидентът бе по-голям - 80 на сто.

Процентът на дивидента се определя всяка година с решение на Министерския съвет. С идването на власт на кабинета "Борисов" през 2009 г. размерът бе завишен - от 50 на 80% от печалбата.

Вдигането на вноската от бившия финансов министър Симеон Дянков бе остро критикувано заради обезкръвяването на фирмите и неспособността им да изпълняват инвестиционните си програми.