Банковите лихви трябва да се понижат поне с 3%. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Финансовият риск за страната намалява, което означава, че и лихвите трябва да паднат, посочи Дянков. Министърът изрази радост от големия брой кандидати за шефове на митниците.

Според министър Данков една от възможностите за понижение на лихвените равнища е емитирането на еврооблигации. Друга идея е да се размразят плащанията за бизнеса, който се занимава със строителни и инфраструктурни проекти. В сряда предстои нова среща с банките, на която министър Дянков очаква да види поне десет идеи и конкретни предложения за понижаване на лихвените равнища, което според министъра трябва да е поне с 3%. От началото на управлението на нашето правителство, значи малко над 100 дни външният ни риск е намалял с близо 3.5 процентни пункта, което означава с някакво закъснение, бих казал около четири месеца от моя анализ, би трябвало лихвите да се намалят с нещо от този род, каза министърът.

Финансист номер едно заяви желание да участва в последния тур на интервютата за избор на регионални директори както в митниците, така и в НАП. Сред одобрените кандидати за шеф на митническите дирекции е и уволненият бивш зам.-шеф на Митница Калотина Иван Кожухаров с прякор Пингвина. За радост съм бил доста дълго извън България, та не знам какво стои зад тези Пингвини и така нататък, но звучи доста екзотично, коментира кандидатурата министър Дянков.