Всички европейски страни през тази година подобряват бюджетното си състояние. Изглежда, че само България остава на същото ниво от миналата година, коментира пред Нова телевизия бившият министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски – Милен Велчев.

Това, което става с бюджета, не е за похвала, защото не би трябвало след тежката кризисна минала година, след като с наследството на тройната коалиция дефицитът отиде над нормата, завършихме с 3,9%, обясни Велчев.

Това ниво не е трагично, но традиционно дали заради старото правителство или заради новото, правителствата си позволяват по-голям дефицит, каза още той.

Обикновено през първата година на своето управление те затягат коланите. Това се отнася за всички европейски правителства. Една от грешките е в комуникацията на това, което се прави, каза още Милен Велчев.

Той допълни: Фундаменталните схващания на Дянков са нещо, което споделям. Дянков непрекъснато говори за реформи и бюджетна политика и това е похвално и необходимо. Проблемът е, че не успя да прокара своите виждания досега и виждаме, че се отказва от намеренията си едно след друго, не че се е отказал, но досега нищо не се е случило. Това е проблем на цялото управление, не само на Симеон Дянков. Тук трябва да призовем премиерът да го слуша, да го подкрепя повече. Финансовият министър е добър икономист, за да си политик трябва да умееш да създаваш консенсус около своите намерения, за да могат те да минават в парламента.