Предстоят сериозни реформи и либерализация на небанковия финансов сектор в държавата, каза министърът на финансите Симеон Дянков на публична лекция на тема „България след финансовата криза” в Софийския университет.

Вече са очертани административни и законови реформи, отнасящи се до борсата, Централния депозитар и надзора на сектора.

„В следващите 3–4 месеца тези реформи ще минат през всички етапи на своето развитие, така че до средата на тази година условията за развитие на небанковия финансов сектор в България трябва да са много по-добри, отколкото са те в момента”, каза Дянков. Той не коментира повече темата.

Припомняме, че министърът на финансите поиска в края на декември оставките на Виктор Папазов, Бистра Илкова, Андрей Пръмов и Тодор Брешков като членове на ръководството на Българска фондова борса /БФБ/. На предстоящото извънредно Общо събрание на акционерите на БФБ на 20 януари той ще издигне номинациите на Любомир Бояджиев от ИП БенчМарк Финанс АД, Васил Големански, бивш служител на Централен депозитар и Петко Шишков, бивш шеф на ИП Булброкърс.

В интервю за DarikFinance пък Андрей Пръмов каза, че смяната на ръководството на БФБ не е никаква изненада. Той, освен това, допълни, че ръководството на борсата не се е срещало с министър Дянков по повод конфликта с Комисията за финансов надзор /КФН/.

На публичната лекция финансовият министър очерта десетте основни задачи на правителството /и лично на него/ за 2010 г. Либерализацията на капиталовия пазар е една от тях.

Той добави, че ако кризата продължи по-дълго от прогнозите на правителството и не бъде овладяна, България ще си има нов финансов министър, но това едва ли ще е утеха за пострадалите от икономическото торнадо.

Все пак, министър Дянков не пропусна да отбележи, че правителството е готово и за песимистичен сценарий в развитието на икономиката. Той напомни за консервативния бюджет 2010, както и за стабилизираната фискална политика. Последното означава, че при нужда България може да потърси и да получи външно финансиране, заключи министърът.