Премиерът Бойко Борисов каза, че от две години няма публичен регистър на предприятията с лиценз за внос, износ и трансфер на оръжия, а по закон от 2007 година трябвало да има такъв. Това стана по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Корнелия Нинова от БСП за работата на междуведомствения съвет за военнопромишления комплекс.

„В секретариата на съвета е установено двойно деловодство. Служителите на съвета недопустимо пряко са контактували с фирмите, кандидатстващи за лицензи и удостоверения, и са получавали на ръка документацията. Разпоредих тази практика да бъде веднага прекратена и всички заявления да се подават в деловодството на Министерския съвет. Правителството на Сергей Станишев не е представило в Народното събрание годишен доклад за 2008 съгласно закона за експортния контрол на оръжие, изделия и технологии с двойна употреба”, каза премиерът Бойко Борисов.

„Моля този, който ви е написал отговора, че доклад не е представен в парламента, да понесе отговорност за това, че ви е подвел и вие излъгахте парламента. Проверете и тук да видите, че доклад за дейността на междуведомствения съвет е внесен за 2008 година. Вярвам, че със задаването на въпроса ми към 22 януари съм допринесла да се разбързате и да си свършите работата, защото от отговора ви на въпроса пролича, че междуведомственият съвет наистина не е работил. Само че остава един друг въпрос: кой ще понесе отговорност за това забавяне от седем месеца; кой ще обезщети фирмите за загубите, които са претърпели”, каза от своя страна Корнелия Нинова.

След това вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се обърна към Нинова: „От месец юли до месец януари са шест месеца, а не седем и ако не можете да го пресметнете, си използвайте пръстите. Както днес смятате, така сте си правили и бюджетите досега и затова държавата е в такова тежко положение.