България успя през 2010 г., ще успее през 2011 г. да избегне радикалните мерки, които предприе Румъния, заявява вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за румънския ежедневник Адевърул.

„Успяхме да направим бюджетите за тази и следващата година без да увеличаваме данъците и да засягаме пенсиите”, казва още Дянков в публикуваното вчера интервю. Той подчертава, че това са предпоставките различни румънски фирми да преместват дейността си в България. „Към настоящия момент 1500 румънски компании са открили офиси в Русе. Не увеличихме данъците в кризата. Запазихме същата данъчна система, за разлика от Румъния или Гърция. При нас ДДС се запази на ниво от 20%, данъкът върху печалбата е 10%, докато при вас е 16%. Данъкът върху дивидентите е 5%, докато в Румъния е около12%”, заявява Дянков, цитиран от финансовото министерство.

Попитан за мнение по случващото се в еврозоната и за намеренията на България за присъединяване към нея, българският финансов министър коментира, че „независимо от проблемите, с които се сблъсква, еврото е много стабилна валута и има зад гърба си силен пазар и Европейската централна банка”. „Ние запазваме нашата позиция да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро”, казва министър Дянков.

„Надяваме се, че до края на 2011 г. ще можем да докажем, че сме готови да въведем еврото, ако дефицитът се запази под 3%, можем да започнем преговори и да изготвим план за въвеждане на еврото”, допълва той.

В интервюто за Адевърул министър Дянков потвърждава и подкрепата си за полската инициатива страните-членки, започнали реформи в пенсионната система, да бъдат „поощрени”, като разходите за пенсионната реформа да не се включват в изчисляване на бюджетния дефицит. Попитан дали поддържа идеята за създаване на Европейски валутен фонд, Симеон Дянков казва, че „МВФ разполага с достатъчно опит и кризата ни показа, че някои от институциите на ЕС не действаха достатъчно добре”.

В интервюто за румънския ежедневник вицепремиерът и министър на финансите коментира още и двустранните отношения между България и Румъния, с акцент върху съвместните инфраструктурни проекти, какъвто е мостът Видин-Калафат, присъединяването към Шенген и борбата с контрабандата.