През 2015 година ГЕРБ ще е на власт, прогнозира вицепремиерът Симеон Дянков. Той обаче разкри, че няма да е финансов министър, защото има други планове. „ГЕРБ ще е на власт и през 2015 година по простата причина, че хората виждат, че страната ни е една от 8-те държави в Европа, за които ако утре има фискален съюз, ние ще сме в него. А това е бъдещето на Европа", коментира Дянков. Тази година дефицитът ще е по-малък от прогнозирания 2,5 на сто, като по този показател ще страната ни ще се подреди на трето или на четвърто място в ЕС, отчете Дянков пред bTV. По най-нисък дълг ще сме втори след Естония. Показателите на България сочат, че страната ни е стабилна, категоричен е финансист номер едно.

Министърът каза, че вдигането на пенсионната възраст с една година от 2012-а няма да се отрази веднага на хазната. За всички нереформирани сектори, ако сега се направят реформите, положителният ефект няма да е следващата година, допълни Дянков и обясни, че той като финансов министър няма да спечели от това, че сега ще се вдигне с една година възрастта за пенсия. „За следващата година от това ще спечелим около 40 млн. лв. спестявания, а ние за вдигането на ниските пенсии ще дадем над 60 млн. лв., тоест 20 млн. лв. допълнително от бюджета пак ще отидат за тази мярка. През 2013-а спестявания ще са 120 млн., през 2014-а - 300 млн. и от 2015-а ще са близо 1 млрд. лв. Който е на власт през 2015-а, ще спечели", каза министърът.

Швейцарското правило за актуализиране на пенсиите се използва само от две други държави в Европа, освен България - Швейцария и Австрия, посочи министърът. Вчера правителството заяви намерение да се откаже от него и пенсиите от 2013 година да се осъвременяват само с индекса на инфлация. Индексирането на пенсиите с инфлацията означава, че стандартът ще остане един и същ, каза вицепремиерът и допълни, че допълни, че това не променя задачата на правителството, като има други възможности, пенсиите да се коригират, както в момента се прави за най-ниските пенсии.

По отношение на нежеланието на синдикатите вицепремиерът да ръководи тристранния съвет, Дянков заяви задоволство от характера си обясни, че работа на финансовия министър е да дисциплинира.

„Работа на финансовия министър е да казва такива са условията. На мен ще ми е много по-лесно да дам пари, но ги няма. Мечтая си - но няма да стигна аз дотам като финансов министър - когато имаме големи излишъци, като идват хора при мен, аз да казвам да, прекрасно ще даваме повече пари. Не сме в такава ситуация", каза финансист номер едно.

Той поднесе извиненията си на протестиращите зърнопроизводители и обясни, че „парите са такива каквито са". Дянков даже направи уговорката, че проектобюджетът за следващата година, описван първоначално като доста консервативен, вече изглежда доста оптимистичен.

Ще се опитаме с всичките си знания във финансовото министерство да изпълним този бюджет, каза Дянков за бюджета за следващата година.

Министърът обясни, че в последния месец станаха много и все лоши неща в Европа. България е малка държава и като малка икономика много зависи от това, което става в Европа, каза той. Дянков се позова на данни от Дойче банк, че следващата година еврозоната ще бъде в рецесия, при положение че преди месец същата институция е прогнозирала растеж от 2,3 на сто.

Дянков припомни събитията в Гърция и Италия, разрастването на кризата и падането на правителствата съответно на Георгиос Папандреу и Силвио Берлускони в двете държави. Той допълни, че Германия е най-големият ни пазар, а Италия е на второ място. „При положение че и двете държави ще са в рецесия следващата година, ние не можем да казваме, че при нас нещата през следващата година ще вървят добре. Ние също трябва да реагираме", каза финансист номер едно.

Дянков посочи, че винаги е бил оптимист за еврозоната, но вече не е. „В последния месец вече съм песимист. Според мен в рамките на следващите шест месеца има голям шанс еврозоната вече да не съществува", прогнозира Дянков.

По думите му за радост страната ни още нямаме еврото като валута, та сравнително лесно може да реагира. „Банковата ни система е най-силната в Европа, така че от гледна точка на спестяванията на хората няма тема", категоричен е Дянков, като допълни, че допозитите до 100 000 лв. у нас са гарантирани. Според него обаче въпросът е, че нашите пазари за износ са главно в Европа, ако внезапно те спрат да работят, ние откъде можем да имаме производителност. „И отговорът е не знаем. Трябва да се преориентираме към пазарите в Азия, към Украйна, Русия", каза министърът.