Голяма част от фискалния резерв е бил сложен на депозит в търговски банки по времето на предишното правителство, съобщи от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му това е било направено чрез тайно споразумение. При това не е било ясно как и кои банки са били избрани за целта.

По време на управлението на Тройната коалиция е имало тайно споразумение между финансовия министър Пламен Орешарски и Иван Искров за 1 млрд. лв. от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки, поясни Дянков.

Предишното правителство не е водило добра доходна политика, каза Дянков. Аргументът е, че това е правено за стабилност, но 14 % от резерва са били в 17 търговски банки по времето на Станишев. По време на предишното управление от резерва е бил поставен в рискови условия, заяви той. Така той отхвърли критиките на Пламен Орешарски, че не е добре фискалния резерв да се депозира в търговски банки. В заключение Дянков каза, че няма да има вече секретен архив в Министерство на финансите.

Към 30 септември 7. 691 млрд. лв. от резерва са били разпределени по следния начин: 86 % от тях са в БНБ, като 30 % на дневни депозити с нула процента лихва, а в някои седмици тя е дори отрицателна. Бюджетът плаща на БНБ да пази резерва. Друга част от резерва в БНБ е с 0.3 % лихва, коментира Дянков.

Тайното депозиране се е случило през май 2008 – няколко месеца преди кризата, уточни вицепремиерът. Вече съм разпоредил всички засекретени документи по случая да се направят достояние на обществото, за да се знае къде са му парите, обяви Данков пред депутатите. Той се закани, че отсега нататък на вяско тримесечие ще се прави отчет за доходноста и състоянието на фискалния резерв.

Бившият финансист номер 1 спомена само едно изключение, при което пари от резерва са били депозирани в банки без да уточни кое е то.

Тайните споразумения са затова, за да не се огласяват, обясни бившият министър и настоящ депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски в парламента.

Имахме такова споразумение през октомври, когато в цял свят цялата банкова система получаваше огромни публични фондове и то водещи банки, за да бъдат спасени. Имахме превантивно споразумение, ако стигнем до необходимост да действаме по аналогичен начин, за радост избегнахме тези опасни тенденции с едно малко изключение. Но аз не бих оповестявал неща, които представляват опасност за финансовата стабилност, каза Орешарски.

Може да договорите с БНБ по-високи лихви, но следващата година ще получите по-малка вноска от БНБ, защото междувременно нейното превишение на приходите над разходите ще е по-малко, тъй като вие текущо сте ги взели като лихви, каза още депутатът.

В момента фискалният резерв няма никакъв проблем. Това каза преди минути в кулоарите на парламента министърът на финансите Симеон Дянков.

Той отказа повече подробности около твърдението си, че при предишното правителство 14% от фискалния резерв е бил в 17 търговски банки. Запитан в момента парите в БНБ ли са или в частни банки, Дянков каза, че се прави анализ и препоръча на медиите да се обърнат с този въпрос към Пламен Орешарски и Иван Искров.

На въпрос в коя банка са били сложени на депозит пари от фискалния резерв, вицепремиерът отговори: „Питайте г-н Орешарски и г-н Искров”. Запитан „Къде са били вложени парите според споразумението – в БНБ или в 17 банки?” той каза: „Това ще стане ясно, когато попитате г-н Орешарски и г-н Искров, които са отговорни за тази сделка”.

Само преди седмица самият Дянков лансира подобна идея, която срещна сериозен отпор от всички страни. Няколко дни по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството се отказва от идеята.

От БНБ отказаха коментар по случая.

* допълнен вариант