* допълнен вариант

Финансовият министър Симеон Дянков отказа да отпусне допълнителните 28 млн. лева на Висшия съдебен съвет. Вчера магистратите изпратиха писмо до Дянков с искане тези пари да им бъдат отпуснати като допълнителен лимит за сметка на преходния остатък към 31 декември 2009 г. Общата стойност на този остатък е над 62,8 млн. лева. В края на миналата година бяха приведени по сметката на ВСС 19 млн. лева. Поисканите вчера 28 млн. лева са за премии и текущи разходи.

Дянков аргументира отказа си с липса на нормативно основание за отпускането на средствата, които са от 2009 г. Според него – това може да стане единствено като изпреварващо финансиране в рамките на бюджета на магистратите за тази година.

Министърът на финансите Симеон Дянков напусна работното съвещание в Министерство на правосъдието. Работи се върху решение, което е в работен вариант. Още не е окончателно. Ще говорим и с премиера, каза финансовият министър пред журналисти, след което си тръгна.

Срещата е на представители на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Р България, Върховния касационен съд и Върховния административен съд, на нея се очаква да бъде решен въпросът с допълнителното възнаграждение на магистратите. Дарик радио, Фокус