Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е дал на прокуратурата доклада на агенцията за държавна финансова инспекция, в който се посочва, че необосновано 700 милиона лева от държавния бюджет са преведени на Българския енергиен холдинг от предишните управляващи. 300 милиона от тях са разходвани по проекта „Белене”. Останалите 400 милиона са били отпуснати за осъществяване на инвестиционни намерения, сред които оздравяване на Топлофикация-София. В отговор бившият министър-председател Сергей Станишев каза, че трябва да се прави разлика между пари от бюджета и средства от фискалния резерв.

Симеон Дянков: Защо се купува оборудване за атомната централа „Белене”, преди още да е създадено съвместното дружество между НЕК и германската фирма RWE, което да изгради новата ядрена мощност. Защо в момент на глобална икономическа криза парите на българския данъкоплатец се харчат за реализиране на проект с неясен финансов модел и без анализ на икономическата му рентабилност? Българските граждани трябва да знаят по какъв начин са изхарчени парите им от данъците, които ние се опитваме да събираме. Ето защо докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция вече е предаден, както казах, на прокуратурата, а освен това на 23 ноември 2009 година аз възложих на Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши допълнителна проверка на Българския енергиен холдинг, също и на Националната електрическа компания относно начина за използване на отпуснатите от кабинета „Станишев” 700 млн. лв.

Сергей Станишев: Аз действително съм изненадан от такава манипулация, на която станахме свидетели. Искам да припомня само, че миналата година държавният бюджет, за който стана дума, в условия, когато финансите и икономиките на много страни вече се сриваха, приключи фискален бюджетен излишък над 3 процента от БВП. Пожелавам и на сегашното правителство да постига подобни резултати поне през 2010 година, когато от 1 април господин Дянков заяви, че кризата ще бъде вече преодоляна.