Ще има големи изненади в края на годината. Така министърът на финансите Симеон Дянков отговори на въпрос на DarikFinance.bg как ще мотивира издиганата от него кандидатура на Пламен Дерменджиев за представител на държавата в Българската фондова борса.

Вицепремиерът призна, че е бил арбитър на спора между Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса за делистването на слаболиквидни компании.

Изслушах и двете страни. Поисках анализ и двете страни ми го подадоха. Моето мнение, а и това което се случи, е че в момент на криза делистването е лоша идея по две причини, обясни Дянков. Основната идея, че сега е необходимо делистване е, че няма достатъчно движение на пазара на този тип фирми. По време на криза се очаква да има много по-малко движение, тъй като хората имат много по-малко пари и са много по-чувствителни към риска. От тази гледна точка ако има делистване, за мен това трябва да стане само след като сме излезли от кризата и това беше основния аргумент - да се изчака и да се направи анализа примерно след девет месеца, аргументира позицията си финансовият министър.

Това за мен е правилното решение. По време на криза правилата са други, а именно, че трябва да се изчака да е нормално положението. В момента борсата не е в нормално положение. Радостен съм, че се взе правилното решение, каза финансист № 1.

На въпрос ще има ли делистване след като свърши кризата, Дянков отговори: Дори това не е сигурно. Разговор за делистване ще има след като сме излезли от кризата и има нормална работа на борсата. Дори и тогава пак остава въпросът дали е необходимо такова делистване и какво става с правата на миноритарните собственици. Едно делистване застрашава техните права. След девет месеца ако ме попитате отново, това ще ми е главният аргумент – да видя как ще са защитени правата на дребните акционери. Ако не съм удовлетворен тогава с отговора, пак ще казвам, че делистването трябва да се забави, докато имам правилния отговор.