Данък върху лихвите на банковите спестявания ще има, каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за Нова телевизия.

"Държа на него. Идеята излезе точно от парламента. Ние направихме анализа и за моя изненада се оказа, че в България няма такъв данък.

Ние сме единствената държава в ЕС без данък по лихвите -

така че всички останали 26 страни от ЕС имат данък върху лихвите", заяви Дянков.

По думите му това е така, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала. Според него в България на каквато и работна заплата да работят хората, се облага трудът за всички.

"В капитала обаче има някои изключения. Това е най-голямото изключение. Един вид, ако си рентиер, ако държиш пари в банка, те работят за теб, създават повече пари, това не се облага. Това има два проблема - първият е социалната справедливост", обясни още Дянков.

Ако имаш депозит от 1000 лв., данъкът е не върху депозитите, а върху лихвите върху депозитите. Ако имаш 1000 лв. на депозит, на месец от този данък ще плащаш 0,30 лв. или около 4 лв. на година. Данъкът е доста нисък за тези нива", подчерта още финансовият министър.

Това е втори данък върху пари, върху които са платени вече данъци -

въpху тях се събират нови данъцил пък е мнението на Маpтин Димитpов от Синята коалиция.

"За мен това е много сериозна грешка. Горе-долу е толкова глупаво, колкото и да бяха облагани пенсиите, както предлагаха от ГЕРБ. Едното от двете глупави решения, се появи", добави той.

Пред БНТ зам.-министърът на финансите Владислав Горанов каза, че решението за облагане на лихвите по депозитите не е било лесно за Министерството на финансите. Според него обаче темата се драматизира излишно.

Той оправда предложението с нуждата от пари в бюджета, с които да бъдат изпълнени амбициозните проекти на правителството за увеличение на пенсиите, парите за култура, образование и здравеопзване.

Нужно е консолидиране на общественото мнение

относно въвеждането на 10% лихва върху депозитите, коментира и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването пред Би Ти Ви. Според министъра многото говорене в пространството определено създава негативно обществено мнение.

"Аз не бях на този обществен съвет, не знам дали по най-правилния начин се поднася идеята за 10% лихва върху депозитите пред обществото. За мен е трудно да направя коментар по темата, защото това не е моя ресор.", каза Найденов.

Общественото мнение, което е определно е негативно, трябва да се консолидира, както го направихме със Закона за горите. Не знам дали идеята се поднася по най-правилния начин на обществото, допълни министърът.

Според Найденов трябва да се направи по-точен анализ и да се обясни.

"Може би трябва това да е предназначено по-скоро към хората с големите депозити, иначе се остава с впечатление, че хората с по-малки депозити в банката ще останат с още по-малки", коментира Найденов.