Общините трябва да бъдат достатъчно отговорни в условията на криза и да харчат внимателно. Това препоръча по време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков.

От БСП обвиниха министъра, че е спрял поискан от пловдивската община заем от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 30 млн. лева. По думите му, правителството не пречи на общините да искат заеми, но това трябва да се случва след добре разработена финансова обосновка. Като пример за неразумно харчете Дянков даде действията на пловдивската община.

По време на контрола финансовият министър съобщи още, че се забелязва намаление на просрочените задължения на общините в края на април с близо 20 млн.лева сравнения с края на миналата година. По думите на Дянков общините са получили пълният размер от държавната субсидия.

Само в последната седмица един пример за не толкова далновидно харчене от страна на Пловдивската община. 20 000 лв. са дадени от пловдивската община за билети за Lord of the Dance. И тук се създават два въпроса. Дали това е наистина приоритет по време на криза? 20 000 лв. по местната преса миналата седмица точно за Lord of the Dance. Защо примерно не са дадени за постановката на Калуди Калудов „Аида" в Античния театър, а точно за ирландска група. Дали целта е да подкрепяме ирландската икономика, попита Дянков.

Господин министър, доколкото разбирам информацията, 20-те хиляди лева за билетите е по информация от пресата и не знам как съпоставяме 30 млн. лв. с 20 000 лв., зададе въпрос към вицепремиера Румен Петков от левицата.