Вторият човек след Бен Бернанке във Федералния резерв на САЩ - Джанет Йелен, която е вице председател на финансовата институция, даде индикации, че монетарните условия в САЩ допълнително може да се отхлабят, за да се помогне на икономиката. това означава, че централната банка може би е близо до вземане на решение за ново количествено улеснение, за да отговори на нестихващите проблеми с ипотеките в САЩ, покачващата се безработица и ескалацията на напрежението в еврозоната.

"Има редица рискове за икономиката и може би е подходящо да се подсигурим срещу шокове, които биха могли да я тласнат по спиралата надолу", каза Йелен в реч през икономическия клуб в Бостън. Днес и Бернанке се очаква да се изяви с изказване, но пред Конгреса на САЩ и ще бъде важно дали неговите възгледи са подобни на тези на колежката му.

Централният комитет на ФЕД, който взема най-важните решения за политиката му, ще претегли опасностите, които крие влошената обстановка на пазара на труда в САЩ, на редовното си заседание на 19 и 20 юни. Ако тогава се прецени, че икономическото възстановяване е в риск, те биха могли да променят лихвата или да се впуснат в ново изкупуване на облигации.

Изкупуването на активи може да бъде чисто счетоводно отразяване на операциите по прехвърляне на активи или да приеме формата на допълнително удължаване на програмата по замяна на краткосрочни облигации с дългосрочни.

Федералният резерв понижи основната си лихва до практическата нула през декември 2008 година и изкупи дългосрочни облигации за $ 2.3 трлн., за да предотврати рецесия в САЩ. За да подпомогне икономическото възстановяване след шока ФЕД опита да понижи лихвите в страната в дългосрочен аспект чрез операция Туист. Намеренията на централната банка бяха за запазване на това положение до 2014 година.

Държавните финансисти са принудени да премислят позицията си заради индикациите, че възстановяването е слабо и че финансовият стрес в Европа може допълнително да притисне икономиката. В добавка на това безработицата през май се покачи.