Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект на решение, с което представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят увеличаване на пенсиите с 11 процента от 1 юли.

 "За" се обявиха шестима от депутатите в комисията, един се въздържа, но тъй като останалите не участваха в гласуването, решение не беше прието, съобщи БНР.

Държавните служители с по-високи пенсии

Част от депутатите от комисията определиха днешното ѝ заседание, както и насроченото за утре заседание на парламента като "безсмислени".

Пред комисията заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров подчерта, че в бюджета на общественото осигуряване са предвидени пари за осъвременяване на пенсиите с 11%, което вече е утвърдено и от Надзорния съвет на НОИ, независимо от оценките, че заради отчетена по-ниска инфлация, увеличението трябва да е с 10%, за да бъде спазено Швейцарското правило. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase