Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ ще обсъди цените на електронергията и топлата вода за абонатите на топлофикациите от първи юли. Според досегашните прогнози на регулаторната комисия, токът може да не поскъпне, а дори леко да поевтинее. При топлоенергията, обаче, се очаква скок в цената, заради неизбежното поскъпване на природния газ поне с 15 на сто от третото тримесечие на годината.

Трите фирми на енергото – ЧЕЗ, Е.ОN и EVN, настояват токът да поскъпне от юли. Предложението на ЧЕЗ е за 10 на сто скок в цената на електроенергията, а другите две компании искат повишение с между 3 и 5 на сто. Въпреки това, шефът на регулатора Ангел Семерджиев неколкократно заяви, че се търсят резерви за минимално увеличение или дори леко поевтиняване на тока.

В момента комисията проверява електроразпределителните дружества за това дали са изпълнили инвестиционните си програми и дали не са завишавали неправомерно цената на тока чрез по-високи разходи за външни услуги. Проверките трябва да приключат до влизането в сила на новите цени на електроенергията на 1 юли и резултатите могат да се отразят като поевтиняване на услугата за абонатите.

Почти неизбежен, обаче, е скокът е цената на топлоенергията от средата на годината, тъй като по думите на Семерджиев поскъпването на природния газ ще бъде поне с 15 на сто от 1 юли. При всички положения не може да се избегне увеличението, особено като имам предвид задържането на цената на газа, което беше направено досега, каза той.

Сривът на еврото през последните дни допълнително ще повиши цената на газа, тъй като купуваме суровината в долари.

Преди дни председателят на комисията Ангел Семерджиев обясни, че се търсят варианти, за да се смекчи шоковото поскъпване на топлата вода от 1 юли.