На открито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще разгледа проект на доклад за утвърждаване на цените в сектор "Електроенергетика".

Още в началото на тази година и трите електроразпределителни дружества поискаха различни увеличения на цените на тока. ЕВН, обслужваща Югоизточна България поиска повишение на цената на тока с 5 %, ЧЕЗ, която отговаря за снабдяването на Западна България настоя за 13 % увеличение, а от Е.ОН претендират за 14 % по-скъп ток.

В края на миналата седмица експерти на ДКЕВР излязоха с доклад, според който токът за бита ще поскъпне от 1 юли, но не с толкова, колкото искат от трите ЕРП-та.

По изчисления на в. "Труд" цената на тока ще се увеличи с около 3% в Западна България от 1 юли. Електроенергията за потребителите в Югоизточна България ще поскъпне по дневната тарифа с 0,9%, а по нощната ще поевтинее с 0,9%. Клиентите на Е.ОН в Североизточна България ще плащат с 0,9% повече по дневната тарифа, но ще бъдат ударени с 10,2% скок на нощната тарифа.

Средното поскъпване за бита и фирмите в ЧЕЗ ще бъде с 1,37%, в ЕВН - 1,7%, а в Е.ОН - 1,22%. Тези изчисления, обаче, не са окончателни.

Очаква се официалното решение на комисията за цената на тока за периода 01.07.2011-01.07.2012 да бъде взето в края на месец юни.