Парното в София не може да поскъпне от октомври, само защото Топлофикация София е претърпяла загуби през първите две тримесечия. В това бе категоричен председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Регулаторът ще определи цените на топлоенергията за цялата страна след като регламентира промяната в цената на природния газ от 1 октомври. Прогнозите на Комисията са за задържане на настоящите цени за всички абонати през отоплителния сезон.

Цената на парното не може да компенсира минали загуби, обясни Шушулов. Вчера енергийният министър Трайчо Трайков съобщи, че Топлофикация-София е претърпяла щети за 60 милиона лева заради решението на предшественика му Петър Димитров изкуствено да замрази цените в София. Според Шушулов това няма да наложи поскъпване на парното за столичани. Ние не можем да компенсираме. Всички други дружества в страната минаха на цените, които постанови ДКЕВР. Само Топлофикация – София остана на различна цена, каза шефът на регулатора.

Прогнозата на Булгаргаз е за около 2-процентно повишение в цената на газа от октомври. Ако това се случи, комисията ще може да задържи цените на топлоенергията на настоящите нива поне до януари.

Константин Шушулов за поред път увери, че енергийният регулатор не е променил решението си да отнеми тримесечното отчитане за абонатите на ЧЕЗ в Западна България, но призна, че ще му бъде много трудно да приложи крайни мерки към компанията. При отнемане на лицензията трябва някой от същия ден да поеме снабдяването, което никак не е леко изведнъж да стане. Цитирайте ме, че ДКЕВР ще направи всичко възможно окончателното преминаване към едномесечно отчитане да бъде изпълнено от ЧЕЗ. Сравнявайте го ЧЕЗ с Доган, както искате, ако искате го сравнявайте го с който искате…Това е ситуацията в България, каза проф. Шушулов.

В отговор на въпрос дали Комисията е безсилна срещу съпротивата на ЧЕЗ да премине към едномесечно отчитане, Шушулов увери, че ще настояват докрай компанията да се съобрази с решението им.