За да намали натискът на финансовите пазари, предизвикан от проблемите с кредитната криза в САЩ и водещите световни икономики, миналата сряда Федералният резерв на Съединените щати /ФЕД/, Европейската централна банка, Канадската централна банка, Банк ъф Ингланд и Швейцарската национална банка решиха да предприемат координирана акция за вливане на свежи пари на финансовите пазари.

ФЕД съобщи, че създава временна система за отпускане на ликвидност чрез наддаване, за да осигури средства на разположение на банките. Освен това централната банка на САЩ създава кредитни линии с ЕЦБ и Швейцарската национална банка, които могат да бъдат използвани за допълнителни ресурси. Първият търг ще бъде проведен днес за $ 20 млрд., а в четвъртък /20 декември/ е вторият търг пак за $ 20 млрд. Други два търга ще се проведат през януари.

Днес ФЕД ще пробва новата система за вливане на свежи пари чрез търгове, а резултатите от наддаването ще бъдат публикувани на електронната страница на ФЕД в сряда, като плащането ще се извърши в четвъртък.