Доставчиците на електрическа енергия ще трябва да се самосезират при необичайно високи сметки без да изключват тока на потребителите. За това са се разбрали депутати от ГЕРБ, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев и представители на гражданско движение срещу монополите „ДНЕС”.

Според проф. Атанас Тасев, съветник в движението, сега се нарушава принципът за „невиновност”, тъй като ако потребителят не плати огромната си сметка, електричеството в дома му ще бъде изключено. Чуйте обяснението на проф. Тасев

Сред останалите точки, по които има съгласие за законодателни промени, е възможността ДКЕВР да разполага с повече информация за дружествата и да ги задължава силово да намаляват загубите си.

Регулаторната комисия ще обучи юристи, които да помагат на гражданите да завеждат правилно исковете си към монополните дружества.

Движение „ДНЕС”е събрало 700 000 подписа срещу монополите. Към момента то е събрало повече от 16 000 жалби срещу електроразпределителните дружества, топлофикациите и мобилните оператори.