Знаете ли какво представлява законът за етажната собственост? Този въпрос задават от месец районните кметове в цялата страна. Отговорът, който получават обаче, е един и същ. По-лошото e, че при 80 на сто от хората той е отрицателен. А най-лошото, че неизпълнението на текстовете в него води до глоби от 1000 лева.

В закона за етажната собственост е записано, че до първи ноември всички, които притежават апартамент в блокове, трябва да регистрират общо събрание на собствениците. Освен това всички притежатели на апартаменти пък задължително трябва да бъдат вписани в съвременен вариант на домовата книга, позната ни от близкото минало.

Ако комшиите в сгради или входове с повече от три апартамента не направят учредителни събрания и не регистрират доброволно сдружение, те ще бъдат принуждавани да сторят това от районните кметове.

Местните власти имат три месеца да убедят живеещите в големите сгради да се регистрират, след което могат да налагат и глоби за закъснението.

В закона е записано, че в книгата на собствениците трябва да бъдат вписани с трите си имена всички съсобственици на дома. Ако в него има наематели, имената също трябва да присъстват в книгата заедно с началната дата, на която са се нанесли.

От закона не са забравени и домашните любимци. Кучета, котки и папагали също се вписват задължително в книгата на собствениците.

На учредителното събрание задължително трябва да присъстват собственици на всички домове във входа (блока) или техни представители, гласи нормативният акт. Комшиите трябва да изберат управителен и контролен съвет.

Всички съседи, които искат да санират заедно блока си или да се възползват от европейските програми за обновяване на жилищния фонд и енергийна ефективност, могат да регистрират и юридическо лице - сдружение на собствениците в режим на етажна собственост. То е доброволно. Ако го изберат след учредяването, копие от протокола трябва да бъде представено заедно със списък на съсобствениците и техните нотариално заверени подписи пред местните власти.

В закона е записано още, че жителите на баровските затворени комплекси няма нужда да учредяват подобно сдружение на собствениците или общо събрание, но за сметка на това притежателите на тези домове са задължени да сключат договор с инвеститора и другите съсобственици в комплекса.

Под удара на закона не попадат и малките сгради с по-малко от три апартамента.

След учредяване на общото събрание собствениците са длъжни да се събират поне веднъж годишно, за да приемат бюджет, както и да решават какви суми ще се събират за консумативи и да се отделя за специален фонд за аварийни ремонти. За тези събрания е нужен кворум от 67% от живеещите.

Събрания не могат да се събират от 15 юни до 15 септември, когато е отпускарският период, както и на официални празници и в почивните дни.