От 300 до 1000 лв. глоба заплашва всеки, който хвърля смесен боклук в контейнерите за разделно събиране или на неразрешени места. Това предвиждат приетите на второ четене в парламента промени в закона за управление на отпадъците, който бе обсъждан близо година.

"Тези санкции и начинът, по който ще бъдат налагани, ще бъдат дефинирани в наредбите на общините, защото те ще отговарят за това", заяви вчера зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Наредбите трябва да се изготвят до 6 месеца.

Санкции в големи размери се налагат и сега, но на фирмите. Вчера общината в Бургас заплаши собствениците на магазините в центъра на града с глоби до 5000 лв. заради замърсяване и отказ от разделно събиране на кашони с тонове смет.

Сред оптимистичните цели на ресорното министерство е поне 50% от отпадъците да се събират разделно. Затова до 2 г. кметовете на общини с население над 10 хил. души ще трябва да осигурят площадки за разделно събиране. Само там гражданите ще могат да изхвърлят металните предмети от битовия боклук безвъзмездно.

"Най-съвременната и отговаряща на всички изисквания модерна площадка струва не повече от 300 хил. лв. Имаме ресурс и ще подпомогнем общини, които не могат да се справят", обеща Манева.

Според разпоредбите на закона гражданите няма да получават пари срещу предадени цветни и черни метали. С тази мярка екоминистерството и МВР целят да се прекрати кражбата на метали. До 6 месеца всички търговци на скрап ще трябва да кандидатстват за нови разрешителни за работа. Ако не разполагат с такива, глобата ще е в размер между 1400 и 4000 лв. Частните пунктове за скрап ще трябва да имат постоянно видеонаблюдение, записите, от което ще се пазят една година.

Къде сме ние

Количеството образуван боклук на глава от населението у нас е по-голямо, отколкото във всяка друга държава в ЕС, а почти всички битови отпадъци биват депонирани. Според препоръки на еврокомисията в доклада "България 2020", прилагането на европейското законодателството би създало повече от 14 хил. работни места.

Забавянето на закона и фактът, че България не е въвела рамковата директива за отпадъците, бе причината страната ни да бъде дадена на съд от Европейската комисия през април. Искът й беше България да бъде санкционирана от Съда в ЕС с 15 220 евро всеки ден, докато не приложи директивата. От министерството на околната среда успокояват, че делото в Люксембург ще се анулира с приемането на закона.