До 2% от Брутния вътрешен продукт /БВП/ да бъде инвестиран в иновации и нови технологии. Това е национална цел, която наскоро е приета от правителството, заяви зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов.

Той участва в семинар, посветен на възможностите на българската индустрия за участие в проектите на ЦЕРН.

Ангелов припомни, че от 1999 г. досега ЦЕРН е направил поръчки за 13 млн. швейцарски франка.

В момента такъв тип дейности представляват около 0.5 на сто от нашия БВП. Ние сме много зад европейските и световните норми. Този значителен нов финансов ресурс ще подпомогне разработването на нови научни решение и внедряването им в практиката. Финансиране за това може да бъде осигурено и по линия на Оперативна програма „Конкурентоспособност”, където са предвидени специални процедури в подкрепа на иновативната икономика. Националният иновационен фонд, европейските инициативи „Еврика” и „Евростарс” също могат да се разглеждат като инструменти в подкрепа на иновативната икономика, коментира зам.-министърът. 

Междувременно, министърът на образованието Сергей Игнатов съобщи, че догодина средствата за наука в бюджета ще бъдат на нивото от 2009 и 2010 г.

До края на годината страната ни трябва да плати вноската си за участие в един от проектите, но както много други държави се бави, съобщи Игнатов.

Той коментира и проблемите с плащането на БАН към Русия за ядрените отпадъци: Това вече е отговорност на тези, които са готвили бюджета на БАН. Иначе с финансовото министерство имаме добри отношения. Не мога да разбера защо си мислите, че като е криза и всеки, който се оплаче, че няма пари, ние ще нарушим закона за бюджета и ще ги извадим от някъде. Ако има от къде да ги извадим, няма да има криза, каза просветният министърът.

Запитан дали целта до 2 на сто от БВП да отиват за иновации и нови технологии е постижима, министър Игнатов коментира: Това е мечтана цел. Дори в края на годината няма да мога да кажа дали е постижима, тъй като ние наистина живеем в условия на доста тежка криза. Но тя е постижима, защото реализацията на всеки един такъв проект включва и инвестиции от частния сектор и общо взето, ако направите анализ на това, което се случва в Европа, публичните пари за наука са много по-малко отколкото, това, което индустрията и предприятията дават.

* Актуализирана информация!