Между 30 и 60 млн. лв. годишно се генерират от проституция в София. Това сочат данните от проучване на „Риск монитор". Според събраната информация дневният оборот на един клуб, предлагащ секс услуги в столицата, е средно около 1000 лв.

Според данни на МВР в столицата са регистрирани 29 клуба, но при проведени интервюта няколко различни източници говорят за повече от 30 такива заведения, като дори се споменава и брой между 80 и 150. Според изследването пазарът на проституцията в София е разпределен между четири основни вериги, които държат значителна част от пазара в тази област. Повечето от тези вериги поддържат и силови структури, които издирват проституиращите самостоятелно и ги поставят под техен контрол.

Само един от „играчите" е специализиран в луксозните клубове и в предлагането на „елитни" услуги. И четирите вериги поддържат свои клубове в централната част на столицата, като четвъртият има и имоти в елитни квартали в полите на „Витоша". Данните бяха изнесени на конференция, посветена на борбата с трафика на хора и със сексуалната експлоатация у нас.

Платеният секс е взаимосвързан с организираната престъпност. Това е изключително доходоносен бизнес и това, което се отчита, сочи, че България се очертава, като трета по износ на момичета за секс експлоатация, като страната ни е след албанската организирана престъпност. Това каза по време конференцията министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му до октомври тази година има 1326 момичета, които проституират и са локализирани около 263 публични места, където се осъществяват секс услуги. Според вътрешния министър запорирането на имущество при подобни случаи е важен инструмент за борба с тази престъпна дейност.