До края на февруари ще бъдат изплатени 100 процента от директните субсидии за единица площ, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов. Към момента на земеделските производители са приведени над 2/3 от общата сума, която възлиза на 700 млн. лева. Остатъкът ще бъде изплатен до началото на следващата заявителска кампания за реколта 2009 г.

Над половин милиард лева или 100 процента от европейската субсидия вече е изплатена на земеделските стопани още през декември, припомни министър Найденов. От националните доплащания обаче са преведени само 15 процента от сумата заради липса на средства. Не по-късно от месец-два земеделските производители ще получат остатъка от сумата, обеща министърът.

Критериите, по които са били изплащани средствата, са определени и дадени от Асоциацията на земеделските производители, които са представили и списък с имената на стопаните, които трябва да получат субсидии. Министърът припомни, че кампанията трябва да продължи и може да продължи до юни тази година, но тя ще приключи значително по-рано – до февруари. Възможни са забавяния само за тези стопани, при които са установени застъпвания, обясни още той.

Министър Найденов връчи 32 договора на кметове на общини, които имат одобрени проекти по ос четири ЛИДЕР на Програмата за развитие на селските райони.