До края на март трябва да има яснота дали бразилската компания CSN ще инвестира в Кремиковци, съобщи за Дарик синдикалистът от КТ „Подкрепа” Людмил Павлов. Въпреки това другата седмица отново може да има протести.

Синдикатите настояват за самостоятелна социална програма за металурзите, която евентуално да обезпечи работещите в Кремиковци, засегнати от съкращение, съобщи Васил Яначков, председател на ФСО „Металици” към КНСБ. Прави се и пълна оценка на персонала, на възможностите за преквалификация.

Яначков каза, че първите неофициални отговори от страна на държавата са, че е невъзможно обезщетението за засегнатите от съкращения работници да бъдат от порядъка на 30 работни заплати. Очаква се този процес да започне в края на месец април и да продължи до края на месец юни и да бъдат съкратени около 1500 души.

Ясно ни е, че такава договорка не би могла да доведе до моментално плащане, но е друго, когато има ангажимент във времето, посочи той.
Очакванията са до края на седмицата програмата да бъде изработена.
Все още има някакви надежди за бразилската компания CSN, надявам се в следващите дни да научим повече за други разговори, които се водят за алтернативни варианти, каза той.

По думите му тези алтернативни варианти могат да включват нови фирми или изработване на оздравителен план от мениджмънта на Кремиковци с намиране на подкрепа от партньори. Не се изключват бонд-холдърите, нито държавата под някаква форма, каза той.

До 25 април съкращения в Кремиковци няма да има, категоричен бе синдикалистът Людмил Павлов. Той настоя за конкретна методика за освобождаване на металурзите от работа. Първо да си тръгнат пенсионерите, от гражданските договори, заместването и след това да се реже живо месо, заяви Павлов.

Синдикатите могат да отстъпят от искането си за 30 работни заплати обезщетение само при добре разработена социална програма. В същото време Павлов настоя за бърз развой на преговорите с бразилския инвеститор CSN.

Ако няма движение с влизането на оператор и яснота по въпроса за бъдещето на Кремиковци, другата седмица може би отново ще излезем на протест, но няма да е само за един ден, каза синдикалистът. По думите на Павлов вероятността за протестите е 99 на сто.

Продължава изплащането на заплатите на работниците. За ноември остават заплатите на Централно управление и ОТК.

Източник Дарик радио, Агенция Фокус