От наличните 15.6 милиарда лева по всички оперативни програми, България в момента има сключени договори за около 35% от тази сума, а е успяла да разплати малко над 8% или към 1.2 милиарда, което е категорично малко. Това заяви в Добрич министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

„Големият проблем е, че влязохме в ЕС с ужасяващо ниска проектна готовност” –  каза Дончев и подчерта, че съществува огромна неравноделност между европейските пари, които постъпват в отделните български общини. Той даде за пример общини със спечелени 16 проекта за над 100 млн. лева и други без нито лев европейско финансиране.

Министър Дончев припомни, че  по Оперативните програми на ЕС в България вече се кандидатства по опростени процедури, съкратени са сроковете за обработка на документите, а плащанията са ускорени.

„Държавата има проблем единствено с Програмата за развитие на селските райони, където нещата се случват по-бавно в рамките на 3-4 месеца”, каза още Дончев. Той взе участие в публично събитие за популяризиране на Оперативните програми в България и посъветва представителите на местните власти да инвестират в собствени екипи за разработване на проекти.