Русия води преговори с германската Deutsche Boerse AG за създаването на алианс, който да помогне на двете най-силни московски борси да засилят позиции и да излязат пред конкуренцията си от Лондон и Хонконг. Това съобщават за Агенция Блумбърг неназовани източници, близки до преговорния процес.

Руските борси Micex и RTS, както и най-голямата по пазарна капитализация в Европа Deutsche Boerse може би ще обменят активи, с което сделката да бъде платена. Разглежда се и възможността за двойни листвания на руски компании, което ще покачи пазарния им дял.

Желанията на Русия да подсили финансовия си сектор не са нови и вече намериха израз в изказвания на президента Дмитри Медведев. Страната отдавна търси алтернатива на експорта на енергийни суровини, който е основният двиганел на икономиката.

Че пазарът е тесен и трябва нещо в тази посока да бъде направено показаха и опитите на индустриални гиганти да наберат капитал от чуждите пазари, а не от руския. Така например най-големият в света произовидетел на алуминий United Co. Rusal се обърна към инвеститорите в Хонконг през тази година чрез предлагане за $ 2.2 млрд. , а технологичната компания Mail.ru Group Ltd., която е и най-големият руски акционер в социалната мрежа Facebook Inc., извърши първично публично предлагане на акции IPO за $ 912 млн. в Лондон преди месец.

Партньорството с Deutsche Boerse дава и още един плюс на руските инвеститори, допълват информаторите на Bloomberg. По силата на подготвяното партньорство, те ще могат да ползват услугите на системите за крилинг и сетълмент на сделките, предлагани от Eurex Clearing и Clearstream.

Партньорство с Дойче Бьорзе има и Българската фондова борса. То доведе до подмяна на руската търговска платформа RTS с германската XETRA, въведена у нас преди 3 години. Договорът за ползването й е 5-годишен.