В България се прави всичко възможно проектът "Южен поток" да бъде спрян, но докато аз съм министър това няма да стане, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той бе на посещение в Благоевград за среща в местния бизнес, предава БГНЕС.

"Тази година започваме строителството на "Южен поток", в края на месец май идват първите тръби", обяви Стойнев и добави, че в България се прави всичко възможно този проект да бъде спрян, но докато той е министър, това няма как да стане.

"Навремето десните спряха "Син поток", "Набуко" бе спрян, Европейската комисия не си мръдна пръста да го защити", припомни Стойнев.

"Ние сме първото правителство, което защитава интересите ни. Например, "екологичните цели 2030", според които целта е въглеродните емисии да се намалят с 40 на сто. Някой дава ли си сметка това какъв допълнителен разход е за българската индустрия, за производителите на електроенергия от ТЕЦ-овете, въобще за българската икономика", попита Стойнев.

Според него зад позицията на България са Унгария, Полша, Чехия, Словакия и Румъния.

Той поясни и защо напоследък се търсят пазари в Азия, Северна Африка и бивши социалистически страни. "Защото там са парите", каза Стойнев. "Да се насочим към пазари, където чакат българските предприемачи", призова министърът.