Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обявят решенията, свързани с лихвените си нива в четвъртък, а инвеститорите търсят сигнали за това, кога Федералният резерв на САЩ ще започне да ограничава програмата си за изкупуване на активи.

 

Тази седмица е изключително напрегната за глобалните валутни пазари. Еврото вече 4 дни тества и не може да премине нивото от 1.33 долара, оставайки в рейндж над 1.32 долара, но това много бързо може да се промени при всеки ясен знак за промяна на паричните политики на централните банки.

 

От HSBC обаче прогнозират поскъпване на щатските пари. "Доларът е на ред в момента, въпросът е срещу какво да бъде заложен?"

 

Всеки сигнал за оттегляне от количествените улеснения на Фед ще се разглежда като положителен за щатската валута. Критично обаче е какви ще са точните параметри на промяната на политиката на централната банка на САЩ, съобщава CNBC.

 

По отношение на еврото, инвеститорите трябва да са готови за скъсяване на позициите спрямо паунда и австралийския долар. Подобрението на ситуацията в еврозоната е все по-забележимо, така че ЕЦБ вероятно ще остане в режим на "наблюдение и изчакване".

 

Според HSBC паундът е скъп и това ще накара иначе миролюбивия нов управител на АЦБ Марк Карни да се намеси във валутните войни.