17.10 ч. българско време

На стоковите борси петролът спря да пада и дори леко поскъпна, но цената в Ню Йорк остава под $ 75 за барел. За стабилността на котировките допринася и временното спиране на поскъпването на долара към еврото от миналата седмица. В европейската сесия водещата двойка бе стабилна около ниво 1.4150. Според анализатори сегашните ценови равнища са вероятно са около дъното, заради опасността ОПЕК да преразгледа дневния добив. През миналата седмица при падащи капиталови пазари, поскъпващ долар и заради затягането на кредитирането в Китай черното злато бързо поевтиня.

На валутните пазари вече очакват заседанията на централните банки на Нова Зеландия, на Япония и на ФЕД.

Тази вечер на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира при $ 74.70 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент за $ 72.73 за барел. На валутните пазари двойката EUR/USD се търгува при $ 1.4140 за 1 €.

 

11.10 ч. българско време

На стоковите борси цената на петрола остава под натиск, частично заради пониженията на капиталовите пазари, като след началото на европейската сесия цената остава под $ 75 в САЩ.

Междувременно доларът леко отстъпва позиции към еврото, но според дилъри това може да се разглежда като корекция на рязкото поскъпване на щатската валута към единната европейска от миналата седмица. Анализатори посочват от друга страна, че отдръпването от японската йена както и от зелените пари е вследствие на очакванията за преизбиране на Бен Бернанке на поста председател на Федералния резерв.

От икономическия календар фокусът на пазарите е насочен към данните за продажбите на съществуващи вече жилища в САЩ, които по прогнози вероятно ще отчетат спад.

През седмицата заседания ще имат централните банки на Нова Зеландия, на Япония, както и ФЕД.

Преди обед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира при $ 74.50 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 72.35 за барел. По същото време водещата валутна двойка EUR/USD се разменя около равнище 1.4150


8.30 ч. българско време

Петролът продължава да се търгува около едномесечното дъно на цената на суровината, след като съмненията на инвеститорите за възстановяването на икономиката нарастват заради спада на фондовите пазари и опасенията за увеличение на лихвите в Китай.

Пазарните играчи, освен това, очакват спад на продажбите на стари жилища в САЩ за пръв път от четири месеца насам.

Миналата седмица цената на черното злато изтри 4.9%, след като стана ясно, че запасите от горива в страната на неограничените възможности са достигнали 22-месечен връх. Световните фондови пазари пък бяха покосени от червена вълна, след като станя ясно, че китайските власти смятат да предприемат редица мерки за ограничаването на икономическия ръст заради опасността от „прегряване”.

Американският лек суров петрол се котираше на $ 74.56 за барел, а в Лондон сортът брент леко поскъпна до $ 73.04 за барел.

Йената поевтиня спрямо основните валути заради перспективата Бен Бернанке да бъде преизбран за втори мандат като председател на Федералния резерв. Еврото пък отчете известно повишение спрямо долара, след спекулациите, че Гърция вероятно ще овладее и сама бюджетния си дефицит. Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину за пореде път потвърди, че страната му няма да напусне еврозоната. Въпреки това, анализатори коментират, че рисковете пред гръцката икономика ще останат в тежест на единната валута.

В азиатската сесия двойката EUR/USD се търгуваше в рейнджа 1.4176/1.4134, най-вече около нивото от 1.4165.