В края на миналата седмица щатският долар отново се понижи към еврото на валутните пазари, но за изненада при това движение не може да се говори, защото курсът вече проби нивото 1.60, а в момента търговията все пак е под това ниво. Сега просто трендът се затвърждава и въпросът сега е дали отново ще се „скъса” равнището от 1.60 долара за евро.

Основната причина за възходящото движение на еврото се оказа, това че Европейската централна банка почти сигурно ще повиши лихвените нива още през юли, вместо да ги намали, както се очакваше. По отношение действията на Федералния резерв, засега се очаква, че е спрял с понижението и евентуално към есента, най-рано може да се окаже, че се налага повишаване, докато ЕЦБ ще действа още следващия месец.

Това много ще отвори маржа на лихвения диференциал, който и досега беше в полза на еврото.

Като цяло обаче нещата не са добре, става въпрос не само за Съединените щати, но и за Европа. Въпреки, че курсът на еврото расте, на Стария континент излизат лоши данни, инфлацията остава висока и вероятно навлизаме в период на няколкогодишна висока инфлация в световен мащаб. Цените на петрола растат, всички хранителни стоки поскъпват, говори се дори за криза за изхранване на населението.

От друга страна, ако погледнем само валутния курс и приемем, че и Европа и САЩ са зле, това означава, че ще се намери все пак някакъв баланс, защото не може при това положение, единната валута да расте непрекъснато.

През миналата седмица в Америка обявиха 5.5% ръст на безработицата, което се оказа най-голямото повишение от 22 години насам. Това показва, че въпреки, че няма изпълнение на определението за резеция, в САЩ не се вижда подобрение, а нещата си остават зле и винаги има накъде да станат по-зле.

През седмицата очаквам, че при всички положения ще има тест на 1.60, а евентуално при пробив ще се спре на 1.63 долара за евро. Стойността е реалистично да се достигне, но след това вече нищо не може да се прогнозира. Всичко ще зависи от излизащите данни за икономиките.

* Авторът е началник отдел "Търговия" в СИБанк