17.20 ч. българско време

На валутните пазари доларът остава в подножието на възловото ниво към еврото от $ 1.40 за 1 €, като в ранната европейска сесия търговията отиде до равнище 1.4022 – най-високо за долара от 30 юли 2009 г., но след това поскъпването на щатската валута спря. При влизането на американските пазари зелените пари се котират съм единната европейска валута при $ 1.4040 за 1 €.

Както и при капиталовите пазари и тук инвеститорите очакват края на заседанието на Федералния резерв, като промени в лихвените нива не се очакват, а интересът е фокусиран върху евентуалното изтегляне на някои от мерките за стабилизиране на икономиката. Още повече, че в контраст с първите дни на януари фондовите борси почти навсякъде регистрират спадове при явните действия от страна на Китай да затегне кредитирането в страната. Проблемите на Гърция с бюджета вече станаха всекидневна тема, която пък тежи на единната европейска валута, категорични са анализатори.

На стоковите борси петролът остава без съществена промяна и се търгува както и рано днес между $ 74-75 за барел. Все още обаче не са публикувани данните за запасите от петрол и горива в САЩ, които енергийното министерство ще обяви по-късно днес.

Тази вечер на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 74.33 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент за $ 72.40 за барел.

 

11.00 ч. българско време

На валутните пазари доларът отново започна да поскъпва към еврото, като след началото на европейската сесия зелените пари се котират към единната валута малко над ниво 1.40.

На стоковите борси петролът остава стабилен в средата на рейнджа $ 74-75 за барел в САЩ. Анализатори коментират, че суровината остава под натиска на поскъпващия долар и заради очакванията за ръст на запасите от петрол в Съединените щати. Данните на американското енергийно министерство ще бъдат публикувани по-късно днес, като прогнозите са за ръст с 1.58 млн. барела, които ще се прибавят към запасите от 330.6 млн. барела от втората седмица на януари. Снощи Американският петролен инистут отчете спад на запасите от петрол с 2.23 млн. барела до общо 326.1 млн. барела, но запасите от бензини се повишават с 916 000 барела до 228.5 млн. барела, най-високо ниво от март 1999 г.

Днес приключва двудневната среща на Федералния резерв, но промени в лихвите не се очакват. ФЕД обаче може да обяви нови мерки за постепенно изтегляне на правителствените стимули.

Преди обед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 74.50 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент за $ 72.35 за барел. На валутните пазари EUR/USD се разменя при $ 1.4025 за 1 €.


8.30 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола се задържа под $ 75 за барел, заради опасенията, че търсенето не ценната суровина не се възстановява толкова бързо, както се очакваше. На цената повлияха и опасенията, че Федералният резерв може да обяви нови планове за изтегляне на стимулите от икономиката.

Лекият американски петрол се котира за $ 74.69 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво от $ 72.64 за барел.

На валутните пазари доларът запазва ръста си спрямо единната европейска валута, като двойката се котира за $ 1.4069 за 1 €.