Американските индекси се установиха по-стабилно на положителна територия. Доларът продължава да пада, а търговията с петрол е силно волатилна.

Освен данните за индустриалното производство, пазарите се заинтригуваха силно и от опита на Международният валутен фонд да увеличи ресурса си за действие до $ 1 трлн. Вече е официално публикуван начина, по който ще бъдат набрани необходимите $ 500 млрд. допълнително. Те ще дойдат по линия на държави, които според фонда имат възможност да допринесат с повече средства. Великобритания, например, е една от държавите. От нея ще бъдат поискани допълнително средства, като общият размер на нейния принос за фонда ще достигне 19 млрд. паунда.

Междувременно инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc разкри информация за заплащането, което получават служителите й. През миналата година средното възнаграждение на служител е било $ 367 057, което е понижение с 15% спрямо 2010 година.

 

16:52 часа

 

Търговията отвъд океана стартира колебливо. Инвеститорите се стреснаха от новината за арести, извършени от ФБР в три големи хедж фонда. По подозрения в инсайдерска търговия са задържани портфолио мениджър на Diamondback Capital Management, служител на Sigma Capital Management и съосновател на Level Global Investors LP. Може би това обяснява леките понижения, с които започнаха индексите.

 

Буквално 10 минути по-късно посоката им на движение се промени, може би заради другата новина, идваща от индустриалния сектор на САЩ. През декември обемът на продукцията е нараснал с 0.4%, а мощностите са били натоварени на 78.1%.

 

Така, въпреки, че са на положителна територия, индексите имат съвсем крехка преднина.

 

DOW JONES INDUS. AVG се покачва с 0.04% до 12 487 пункта.
S&P 500 INDEX добавя 0.07% до 1 294 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX расте с 0.31% до 2 736 пункта.

Новина излезе за инвеститорите, които държат акции на Google в портфейлите. В края на месец март ще има решение на Европейската комисия по конкуренцията по обвинението в злоупотреба с пазарна позиция. Интернет компанията е заплашена от глоба, която се равнява на 10% от годишните й приходи, ако бъде призната за виновна.

Комисарят по конкуренцията Хоакин Амуня подготвя и процедура срещу компанията Visa Europe заради допълнителните такси по кредитните карти.

Междувременно търговията с петрол се разклати. Лекият американски петрол струва $ 100.86 за барел, а сортът брент започна да поевтинява с 83 цента до $ 110.43 за барел.

Еврото притиска долара с 1.37% до $ 1.2832.

 

13:31 часа

 

Няколко големи новини бяха тиражирани преди минути в медийното пространство. Междуранодната агенция по енергетика понижи прогнозата си за потреблението на петрол през тази година; Международният валутен фонд откри как да увеличи ресурсите си до $ 1 трлн. , а Евростат публикува данни за анемичен ръст на строителния сектор.

 

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за глобалното търсене на петрол като съобщи, че през 2012 година очаква нулево повишение на потреблението. Агенцията предупреди и за множество рискове, през които са изправени държавите, снабдяващи света със суровина. Възможността за налагане на петролно ембарго върху Иран е само една от опасностите, която дори и да се приложи след шест месеца, пак ще доведе до големи трудности европейските икономики, които зависят от него.

 

За тази година от МАЕ очакват, че ще спадне с 200 хил. барела дневно до 1.1 млн. барела дневно. Логично, тази новина подкрепя цената на петрола нагоре и той поскъпва до $ 101.43 за барел лек американски петрол, а сортът брент струва $ 111.38 за барел.

 

Докато тече сесията на европейските фондови борси, Евростат излезе с данни за строителната продукция. Тя се е повишила с 0.8% в еврозоната през месец ноември спрямо месец октомври. В Европейския съюз отчетеното покачване е с 0.4% на месечна база.

 

На годишна база ръстът в строителството в еврозоната е 0.2%, а в ЕС е 0.7%.

 

Излязоха данни и за безработицата във Великобритания. Там е отчетен ръст на безработицата в периода септември - ноември. Равнището е скочило от 8.1% на 8.4%, което е най-високото равнище на безработица от 1996 година насам. Броят на новите безработни в цитирания период се е увеличил със 118 хил. души до 2.68 млн. души. Броят на молбите за помощ при безработица са скочили с 1.2 хил. през декември до 1.6 млн.

 

При тези новини индексите остават да светят в зелено, като най-крехък е резултата на лондонския FTSE 100, който се покачва само с 0.03% до 5 695 пункта.

 

Еврото продължава с печелившата си серия и притиска долара до $ 1.2811.

 

В същото време по информация на Блумбърг Международният валутен фонд търси начин да увеличи ресурса си до $ 1 трлн. и е намерил източници за допълнително финансиране. Такива били Китай, Бразилия, Русия, Индия и Япония, по информация на достоверен източник. Масивното увеличение на фондовете за кредитиране е необходимо за защита на глобалната икономика срещу влошаващата се дългова криза в Европа.

 

10:51 часа

Европейските фондови пазари започнаха деня с понижение, което кредиторите отдават на преговорите на правителството в Гърция с частните кредитори за опрощаване на част от дълга й. Ако това не се осъществи – каквито са индикациите – ще има най-вероятно държавен фалит. Отчитайки отново тази заплаха, която е надвиснала над Европа вече от година и половина, индексите в Париж, Лондон и Франкфурт почервеняха.

DAX се смъква с 0.5% до 6301 пункта, FTSE100 е надолу с 0.55% до 5662 пункта, а CAC40 губи 0.7% до 3247 пункта. Вероятно за негативизма допринася и далеч по-лошата прогноза на Световната банка за икономическото развитие в света през 2012 г. Водещият индекс в Испания се понижава с 0.66%, а в Италия с 0.82%.

Във възходящо движение, след представени финансови резултати, са акциите на производителя на тежки автомобили MAN и на чипове ASML. Губят банковите акции, с 2.3% спад за RBS, 1.2% понижение за BNP Paribas, Commerzbank губи 4.04%, а UniCredit 1.8%.

Еврото се търгува на 1.2746 долара и 97.7766 йени, доларът купува 76.711 йени и 0.9486 франка. Барел брент струва 111.51 долара, а златото 1650 долара за тройунция.

07:05 часа

Търговията на азиатските борси днес е напрегната и дълго време търсеше посока, след вчерашния рязък ръст. Добрите икономически данни от САЩ и Германия и позитивната сесия на Wall Street дадоха импулс на биковете и във втората част на деня те надделяват, особено в Япония, където индексът Nikkei се изкатери за кратко време до 8583 пункта, което представлява 1.4% ръст.

По-скромно се представят пазарите в Хонконг /Hang Seng +0.2% на 19825 пункта, като в началото на деня отчете понижение от 0.2%/, Сеул, Сидни /+0.23%/, като шанхайският индекс се смъква с 0.33% до 2290 пункта. Вчера беше съобщено за по-висок от очакваното икономически ръст в Китай от 9.2% през 2011 г.

Макар че компаниите, които вчера движеха пазара – големите износители като Mazda, Suzuki и Honda сега изпитват периода на техническа корекция, някои дружества концентрираха инвеститорския интерес и отбелязаха резки покачвания. Това е на първо място електрическият оператор Tepco, който се качва с 8.3% след съобщение, че смята да увеличи цените на електричеството за корпоративните клиенти, смятано от април.

Растат силно и акциите на производителя на чипове Elpida /+7.9%/, което се обяснява с информации за заздравяване на капитала. В Австралия имаше раздвижване на компаниите с производство на желязо, заради по-нисък от очакваното ръст на производството. В Хонконг скокове от порядъка на 5% отчетоха производителите на мед и алуминий.

Слабото представяне днес остана за банковия сектор. Листваните и в Хонконг акции на американския гигант Citigroup се смъкнаха с над 7%, след като компанията обяви за 11% спад на печалбите през четвъртото тримесечие до 1.17 млрд. долара – и загуби над 8% снощи на Wall Street.

Снощи американските фондови пазари отбелязаха растеж, който обаче беше ограничен именно от слабото представяне на финансовите дружества. В рамките на Dow най-големи спадове отчете акцията на J.P. Morgan и Bank of America, съответно 2.8% и 1.9%. Нервността за сектора нараства, тъй като днес ще е „великата сряда“: своите резултати ще разкрият Goldman Sachs, а утре BoA и American Express.

Възможно е впрочем скокът на Nikkei да се дължи на някакво вътрешно разкритие по този повод, а засега биковете намират подкрепа и в по-добрите от очакваното резултати на Wells Fargo през четвъртото тримесечие: 20% ръст на печалбата до 4.11 млрд. долара.

Колебливите движения на фондовите индекси се оказаха вредни за цената на златото, което се смъква с почти 6 долара на пазара в Хонконг до 1656.10 долара за тройунция – докато на електронната борса CME цената на жълтия метал остава около 1654 долара за тройунция. Фючърсите на среброто се търгуват за малко над 30 долара за тройунция.

Въпреки че Световната банка предупреди за по-нисък икономически растеж в света през тази година, петролът нараства, движен от фундаментални фактори. Това от една страна е стабилният икономически растеж в Китай, от друга силният индекс на промишленото производство във важен регион на САЩ, известен като Empire State Index – през януари най-силен за последните 9 месеца – до 13.5 пункта. Брентът се търгува по цена 112.06 долара за барел, а WTI за 101.36 долара за барел.        

На валутните пазари еврото се стабилизира спрямо щатската валута, но това се обяснява по-скоро със стабилизирането на икономиката на САЩ, водеща до намаляване търсенето на убежища на стойност. Едно евро купува 1.278 долара, което е ръст от 0.35% от сутринта. Паундът също поскъпва към долара до 1.5352. Централноевропейските, скандинавските валути, както и швейцарският франк, добавиха в азиатската търговия по около 0.3% към долара.

Поскъпна и йената, до 76.666 йени за долар, а австралийският долар качи 0.2% до близо 1.04 щатски, което отново говори, че светът тази сутрин действително си е поел глътка въздух. Но доходността на ДЦК на „сигурните“ държави остава толкова ниска, че все още е трудно да се предсказва настъпването на пролетта на пазара на акции: 1.86% по 10-годишните облигации на САЩ и 1.79% на Германия. Дори британските ценни книги предлагат под 2% - 1.96% доходност.