На световните валутни пазари щатският долар отбелязва най-голямото си седмично поскъпване спрямо йената от повече от четири години, съобщава Bloomberg. Причина за възходящия тренд се оказаха надеждите, че финансовите компании ще се възстановят от загубите на кредитния пазар от тежката криза около ипотечното кредитиране. Поскъпването на долара спрямо йената продължи и тази нощ, след като Merrill Lynch & Co. съобщиха, че нямат нужда от набиране на допълнителен капитал. Същевременно, преди това през седмицата, швейцарската UBS AG заложи увеличение на капитала от $ 14.8 млрд., а Lehman Brothers Holdings Inc. с $ 4 млрд.

Доларът обаче не успя да се възползва от неочаквания спад при продажбите на дребно в еврозоната през февруари, както и от информацията, че Bayerische Landesbank ще отпише вземания за $ 6.7 млрд. Против възходящо движение на щатската валута спрямо еврото се оказаха данните от трудовия пазар в Съединените щати, където бе отчетен най-големия брой на първоначалните молби за безработица от 2005 г. Министерството на труда на САЩ съобщи, че първоначалните молби за помощи за безработица са се увеличили с 38 000 през седмицата до 29 март, като броят е достигнал 407000. Днес се очакват данните за трудовата заетост за март в САЩ, а предварителните прогнози са за съкращаване на работните места за трети пореден месец.

При влизането на европейските борси доларът се котира спрямо еврото при съотношение от $ 1.5665 за 1 ? спрямо $ 1.5576 за 1 ? вчера към 16.00 ч. българско време. Спрямо йената щатският долар поскъпна до 102.36 ¥ при 102.09 ¥ вчера при влизането на американските пазари. Към швейцарския франк „зелените пари ” губят позиции до 1.010 CHF, след като вчера търговията се водеше над 1.0125 CHF за $ 1.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5526 за 1 ?.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.259710

* Информацията е актуална към 10.15 ч. българско време