Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър твърди, че спадът в стойността на долара от последните месеци се дължи на обръщане на капиталовите потоци, които търсят сигурно убежище – а не на действията на централната банка, които подкопават цената на валутата.

В интервю за CNBC, Гайтнър е обяснил, че инвеститорите вече не търсят убежище в долари, което е знак, че макар да има рискове за САЩ и света, тези рискове са по-податливи на управление. Това е доминиращата тенденция в момента, твърди финансовият министър.

Bloomberg съпоставя думите на Гайтнър с оценката на заместник – финансовият министър на Китай Жу Гуанджао, че Фед с решението си да изкупи ДЦК за 600 млрд. долара шокира новите пазари, като ги наводнява с краткосрочен капитал. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле от своя страна определи решението на Федералния резерв като безидейно, а бившият шеф на централната банка Алан Грийнспан твърди в статия от днес че САЩ водят политика на понижаване стойността на валутата си.

Гайтнър заяви при пристигането си в Сеул за срещата на Г20: никога няма да търсим поевтиняване на нашата валута като източник на конкурентно предимство. Днес доларът се търгува при ниво 1.3790 спрямо евро, като само за четири дни изтри загуба от 4 цента спрямо единната валута – благодарение на добрите данни за щатската икономика и продължаващите спекулации за състоянието на еврозоната.

Гайтнър е изразил също така надеждата за „широка подкрепа“ за предлаганите от финансовите лидери мерки за преодоляване на търговските дисбаланси, включително чрез по-свободно движение на стойността на световните валути.