ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Капиталовите  пазари бяха сравнително спокойни през отминалата сесия, а покачването  им доведе до логичното търсене на някои по-високодоходни валути. Въпреки това щатският долар поскъпна спрямо еврото и британския паунд, като по отношение на единната валута се доближи в близост до едногодишния си връх, който беше регистриран в края на миналата седмица. 

Поглеждайки фундаменталните фактори, които оказват подкрепа за „зелените пари”, все още не са налице еднозначни показатели, които да сочат стабилен ръст на американската икономика. Но за сметка на това трябва да отбележим, че всичко на валутните пазари е относително. Използвайки стандартите за измерване на икономическата стабилност, доходността и фискалните трудности, Щатите определено са в далече по-добра позиция, отколкото основния им конкурент – Европейския Съюз. Докато тази закономерност продължава да бъде валидна, то можем да очакваме интересът към долара в сравнение с еврото да се запази.

Вчерашните  новини отвъд Океана обаче, не бяха особено позитивни, след като търговският  и бюджетният дефицит на страната отбелязаха ръстове. Значително по-осезаемо беше увеличението на „дупката” в бюджета, която достигна 82.7 милиарда долара през април на фона на далеч по-умерените прогнози за дефицит в размер на 57.9 милиарда. Имайки предвид цикличността на данъчния сезон в САЩ, е необичайно страната да излезе с дефицит през април, като това е едва първият подобен спад за този месец от 1983 година насам. Поглеждайки по-дългосрочно обаче, дефицитът за изминалия месец беше 19-тият пореден, което представлява най-дългият негативен тренд в историята на събиране на тези данни.

Само ден, след като британският паунд поскъпна спрямо всичките си основни конкуренти, вчера стерлингът се представи коренно противоположно, като в основата на това движение беше изнесеният през деня тримесечен инфлационен доклад на Английската централна банка. От документа стана ясно, че институцията вижда увеличаване на рисковете пред икономиката и същевременно не смята да вдига основната си лихва до края на годината. Тези коментари напълно засенчиха добрите данни от пазара на труда на Острова и попречиха на паунда да приключи деня на положителна територия. 


ТЕХНИЧЕСКИ  КОМЕНТАР


EUR/USD

Open – 1.2660; High – 1.2738; Low – 1.2604; Close – 1.2613

 

Евро/долар  отново срещна подкрепа от зоната около 1.26, където на по-ниските времеви рамки се образуваха няколко дъна. Имайки предвид преобладаващия низходящ тренд обаче, преодоляването на тази зона изглежда очаквано, като след това ще последва тест на 1.2509.

При корекция на низходящия тренд краткосрочните съпротиви са разположени при 1.2738 и 1.2750, следвани от 1.2802.


GBP/USD

Open – 1.4951; High – 1.5042; Low – 1.4817; Close – 1.4821

 

През последните няколко сесии кабелът навлезе  в рейндж, като е необходим пробив в една от двете посоки, за да получим повече информация относно посоката на движение. Нагоре предстоят съпротивите на 1.5050, където са разположени два дневни върха, а при преодоляване на това ниво ще последва тест на 1.5146.

Първата силна  краткосрочна подкрепа се намира при 1.4719, а неин пробив би довел до засилване на низходящото движение към 1.4474.


USD/JPY

Open – 92.63; High – 93.27; Low – 92.43; Close – 93.23

  

Преодоляването  на 93.52 е първата цел пред долар/йена в посока нагоре, като след това предстои съпротивата на нивата около 94.00, където на по-ниските мащаби са разположени няколко върха. При по-силно движение ще последва тест на 94.97.

При корекция на възходящото движение ще последва спад към 92.44 и 92.20, а по-надолу следващата силна подкрепа е разположена  при 90.83.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!