16:55 часа

Началото на днешната търговия на Wall Street е обнадеждаващо. Заслуга за това има на първо място корпоративният фронт. Обявената сделка за поглъщане на Genzyme от френския фармацевтичен гигант Sanofi – Aventis за 20.1 млрд. долара ободри духовете. Роля играе и скокът в печалбата на Dell, което доведе до истински скок в цената на акциите на компанията в електронната търговия преди отварянето на борсите.

Роля за вдигане на пазара играят и статистическите данни: 15% ръст на започнатото ново строителство през януари, както и покачване на цените на производител с 0.8%. В резултат на това притесненията от вторник изглежда отшумяват, с ръст на Dow Jones от 0.3% до 12264 пункта, покачване на Nasdaq с 0.3% до 2813 пункта и повишение на S&P500 от 0.3% до 1332 пункта.

Добрите данни от САЩ, както и сделката във фармацевтичния сектор, която беше договорена в кеш, повдигна цената на щатския долар. Дори се спекулира с покачване на лихвените равнища от страна на Федералния резерв, който както и Английската банка е изправен пред реалността на стръмно покачваща се инфлация. Това, разбира се, все още са само спекулации, но доларовият индекс се покачи с 0.16% до 78.70.

За сметка на това паундът падна с 0.7% спрямо долара, тъй като централната банка на Острова възприе предпазлив тон за лихвите. Еврото отстъпи три пипса на долара и в момента се търгува при 1.3482 долара. Йената също отстъпва до 83.92 йени за долар. Спадът на японските пари се дължи отчасти на демонстрираното бизнес доверие в еврозоната, което намали търсенето на резервни активи.

На стоковите пазари петролът сякаш не иска и да знае, че доларът, в който се сключват контрактите, поскъпва. Петролът също избра зелената зона и сортът брент отново се покачи, с 1% до 102.63 долара за барел към този час. Американският WTI също е по-скъп, до точно 85 долара. Факторите за скъпия петрол според медиите са безредиците в Либия и Бахрейн, както и някои знаци за съкращаване на запасите в САЩ.

Инфлацията, на която в САЩ в момента се гледа като на благоприятен икономически фактор, кара по-предпазливите инвеститори отново да купуват злато. С цена 1376.6 долара за тройунция, жълтият метал днес се търгуваше близо до 4 – седмичен връх. Впоследствие настъпи корекция до настоящите 1371.90 долара за тройунция.

От септември 2010 г. досега, суровинният индекс на Bloomberg се е покачил с 30%. Според японската инвестиционна компания Nomura, в суровините се надува балон, който в този момент е в стадий „самоусилване“.

В Европа индексът на борсата във Франкфурт се покачва с четвърт процент до 7417 пункта, а ръстът в Париж вече е 1%. FTSE100 е на 6074 пункта.

 

 

11:30 часа

 

Европейските акции поскъпват в началото на сесията в сряда, водени от банковия сектор, след като Société Générale отчете почти четирикратно увеличение на нетната си печалба през четвъртото тримесечие на 2010 година.

 

Печалбата на френската банка се е повишила до 3.92 млрд. евро, най-вече заради намаляване на провизиите срещу лоши кредити. Приходите са нараснали с 21%, до 26.4 млрд. евро. Днес акциите на дружеството поскъпват в Париж с 4.15%.

 

В същото време, на корпоративния фронт. Акциите на Sanofi-Aventis печелят 1.92% след като компанията обяви, че ще купи щатския си партньор Genzyme Corp за 20.1 милиарда щатски долара в брой. Deutsche Bank заяви, че сделката ще има положителен резултат за акционерите на Sanofi и ще им осигури по-висока възвращаемост.

 

Производителят на бира Heineken поскъпва с над 4% след като отчете, че за 49 милиона евро от печалбата му през 2010 г. е допринесло поевтиняването на полската злота, чилийското песо, сингапурския долар и нигерийската наира срещу еврото.

 

FTSE 100 покачва с 0.50% до 6 067 пункта.
DAX расте с 0.37% до 7 428 пункта.
CAC 40 печели с 0.85% до 4 145 пункта.

 

Въпреки повишението на индексите инвеститорите вероятно ще останат предпазливи преди изявлението на управителя на Bank of England и данните за инфлацията във Великобритания, очаквайки намеци за промяна на лихвените проценти на централната банка в Лондон.

 

Известен негативен ефект оказва и днешният доклад за безработицата във Великобритания, която остава без промяна през януари, но броят на безработните се е увеличил с 2 400 души, при прогнози за спад.

 

Еврото продължава да печели спрямо щатския долар, като покачва с 0.39%, до 1.3541 долара, а петролните фючърси с доставка през март на сорт Брент стоят стабилно над 100 долара, като поскъпват с 0.83%, до 102.48 долара за барел.

 

Петролните фючърси в Лондон може да поскъпнат до 142 долара за барел, ако приключат деня на нива над 104.98 долара, според технически анализ на брокери от PVM Oil, цитирани от Bloomberg. Инвеститорите очакват сигнал за посоката от излизащите днес официални данни на EIA за петролните запаси на американските компании.

 

8:30 часа

 

Повечето от азиатските индекси покачват днес, водени от акциите на компаниите в технологичния сектор, след като Dell почти утрои печалбата си през последното тримесечие на миналата година.

 

Акциите на базирания в Тексас производител на компютри поскъпнаха с над 5% по време на следборсовата електронна търговия. От компанията отчетоха печалба за последните три месеца на 2010 г. в размер на 7 млн. спрямо 4 млн. за същия период на 2009 г. Приходите на Dell са нараснали с близо 800 млн. долара, до .69 млрд.

 

В Токио Nikkei Stock Average печели 0.45%, до 10 795 пункта, като акциите на производителя на чипове Elpida Memory поскъпват с 3.6%.

 

В Хонконг индексът Hang Seng е нагоре с 0.62%, до 23 041 пункта, воден от производителя на компютри Lenovo Group, чиито книжа поскъпват с 2.15%.

 

В Шанхай, основният борсов индикатор CSI 300 нараства с 0.53%, до 3 052 пункта.

 

Водещият индекс на борсата в Сидни S&P/ASX 200 се понижи минимално с 0.02%, до 4 930 пункта, след спада на американските пазари в вторник.

 

Вчера индексите в САЩ бяха потопени от слабите данни за продажбите на дребно на американския пазар през януари. Като понижението на индекса на сините чипове DOW беше водено от петролните гиганти.

 

Exxon Mobil загуби 2.3% от пазарната си капитализация след като докладва, че е увеличил резервите си с нефт и газ с 3.5 млрд. барела, което е повече от два пъти от добива на компанията за 2010 г.

Във вторник Dow падна с 0.3%, до 12 226.64 пункта, като това е едва третата сесия на загуба за индекса на най-големите американски компании.

Широкият фондов индикатор Standard & Poor's 500 загуби 0.3%, до 1 328.01 пункта, а технологичният Nasdaq composite се понижи с 0.5%, до 2 804.35 пункта, преди Dell да публикува финансовия си отчет.

Несигурността около сделката между борсовите оператори Deutsche Boerse и NYSE доведе до спад на акциите им съответно с 2.4% във Франкфурт и с 3.4% в Ню Йорк.

Днес Еврото беше подкрепено от новината, че германската банка WestLB е постигнала сделка за преструктуриране и няма да обяви фалит. Единната валута покачва с 0.30%, до 1.3529 долара. Американските пари поевтиняват и срещу останалите основни валути, след слабите данни за продажбите на дребно в САЩ и ръстовете на азиатските индекси.

 

Продължаващите вълнения в Северна Африка поддържат цената на петрола във високи нива, като сорт Брент поскъпва в рамките на електронната търговия в Лондон с 0.29%, до 101.93 долара за барел. Петролните фючърси са подкрепени и от доклада на Американския петролен институт, който отчете спад на запасите от суровината в САЩ с 354 000 барела през миналата седмица, при очаквания за увеличение с 2.8 млн. барела.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!