16.40 ч. българско време

На валутните пазари японската йена отчита спад към долара и към еврото, след като новият министър на финансите на Япония Наото Кан се обяви за по-слаба йена. Той допълни, че ще работи с Банк ъф Джапан за постигането на подходящо равнище йената към щатската валута.

Междувременно доларът прибави позиции към еврото в очакване на утрешните данни за безработицата в Съединените щати. Днес бе отчетено, че броят на новите молби за помощи при безработица се увеличава, но много под прогнозите на анализаторите. Според официалните данни на Министерството на труда през миналата седмица първоначалните молби за помощи при безработица са нараснали с едва 1000 до 434 000 броя.

В Европа Банк ъф Ингланд очаквано остави лихвата в Обединеното кралство на рекордно ниското ниво от 0.5%.

При влизането на американските пазари доларът се котира към еврото при $ 1.4340 за 1 €, като на моменти днес курсът слезе и до ниво 1.43. Другата двойка USD/JPY се котира при $ 1 за 93.10 ¥, като така щатската валута за един ден прибави около йена към стойността си.

 

11.00 ч. българско време

На валутните пазари доларът е стабилен, а наблюдаващи пазарите са категорични, че пазарът продължава консолидацията си. Борсите ще очакват с интерес данните за молбите за помощи при безработица днес, както и нивото на безработицата в САЩ утре.

В азиатската сесия щатската валута се котираше към единната европейска в рейнджа 1.4356/1.4450. Преди обед EUR/USD се търгува при равнище 1.4363.

 

9.00 ч. българско време

Доларът увеличи загубите си срещу основните валути, след като на последната си среща ръководството на Федералния резерв не бе категорично в това доколко възстановяването на икономиката е стабилно. Наред с това бяха подчертани и очакванията за запазване на инфлационния натиск в САЩ.

Към 09:08 часа българско време най-търгуваната двойка евро/долар се обменя при курс 1.4358 долара за единица евро, което отразява слабост за американската валута.