18:00 часа

Администрацията на Обама заяви на управителите на активи през миналата седмица, че планира допълнителни санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна.

Длъжностни лица от Министерството на финансите и Националния съвет за сигурност се срещнаха във Вашингтон с мениджъри на взаимни и хедж фондове. От техните коментари е станало ясно, че предстоят още санкции и че инвеститорите, ако са загрижени за въздействието им, трябва да се съобразят с този риск. 

Срещата, свикана преди седмица преди преговорите с Русия в Женева, които завършиха вчера, е оставила мениджърите да се борят с въпроса дали правителствените заплахи от санкции са опит за предизвикване на продажби на активи. Бивши служители на администрацията са споделили становище, че отблъскването на Русия от световните финансови пазари е може би най-силният инструмент на президента Барак Обама в опита му да обезвреди кризата между Русия и Украйна. 

Разговорите за кризата в страната завършиха със съгласие, след като руският президент Владимир Путин заяви, че се надява, че няма да се наложи да изпрати войски. Aкциите в Русия и Азия се повишиха.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Русия, която САЩ и техните европейски съюзници обвиняват, че подклажда конфликта, трябва да започне изпълнението на сделката в рамките на дни или са изправени пред допълнителни санкции.

Инвеститорите продължиха да продават руски ценни книжа, което доведе до падане на руската валута с 7.6% спрямо долара тази година. Реакцията на страната към свалянето на президента Виктор Янукович през февруари, анексирането на Крим и струпването на войски по границата на Украйна увеличи процента на риск, свързан с инвестирането в руския държавен дълг. 

Цената за защита на 10 млн. долара дълг чрез суаповете на кредитния пазар се е повишила до $ 248 000 годишно за 5 години, считано от $ 166,000 в края на миналата година, според данни на CMA, подразделение на McGraw Hill Financial Inc. 

11.30 часа

Доларът се отправи към седмични печалби срещу еврото и йената, след като данни за подобряването на икономиката подкрепиха спекулациите, че Федералният резерв ще премахне стимулите си тази година.

Зелените пари се повишиха за пети ден вчера спрямо кошницата си от връстници, след като данни показаха, че производството в района на Филаделфия е нараснало с най-бърз темп от седем месеца.

Други цифри пък показват, че броят на американците, които подават молби за осигуряване при безработица остава близо до най-ниските нива за последните 7 години, докато индексът на водещите индикатори се очаква да нарасне следващата седмица.

Австралийският долар се отправи към най-лошата си седмица от януари насам. Волатилността на валутите потъна до почти седем - годишно дъно.

Доларът беше почти без промяна при $ 1.3817 за евро в 6:46 часа в Лондон от вчера. Той бе без промяна на ниво 102.39 йени след като достигна 102.57, най-силното си ниво от 8 април насам. Еврото се търгуваше за 141.46 йени от 141.44 и е засили с 0,2 на сто през тази седмица.

Bloomberg Dollar Spot индекс, който проследява американската валута срещу 10 големи връстници, беше почти без промяна при 1,010.39, след като сложи край вчера на 1,010.68 - най-високото ниво на затваряне от 07 април.

Австралиецът чукна 93,36 американски цента от 93,30 цента, след като бе определен за 0.7 процентов спад спад тази седмица - най-висок от петте дни до 24 януари насам. Той се допря до 94.61 на 10 април - най-високото му постижение от 8 ноември до сега. 

Финансовите пазари в САЩ, Великобритания, Германия, Хонг Конг, Сингапур, Австралия и Нова Зеландия са сред тези, които са затворени за почивка днес.