На световните валутни пазари доларът е около двуседмичен връх към еврото след вчерашното изказване на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че централната банка следи внимателно влиянието на спада на долара върху инфлацията.

Към японската йената „зелените пари” снощи се повишиха до тримесечен връх над 105.30 ¥ за 1$, след като Бернанке допълни, че лихвите в Съединените щати са добре позиционирани, за да стимулират ръста на икономиката и да осигурят стабилност на цените. Това даде знак на пазарите, че ФЕД е преустановил с политиката за намаляване на лихвените нива. Наблюдаващи пазарите смятат, че дори има възможност за допълнително поскъпване на щатската валута.

Тази сутрин, след отварянето на европейските пазари доларът се разменя към еврото при ниво 1.5445, а към йената се търгува до 104.85 йени за долар.

Фондовите пазари в Съединените щати затвориха с понижение заради спада на акциите на финансовите компании и енергийните дружества. Акциите на Exxon Mobil и на Chevron се понижиха след поевтиняването на петрола.

Същевременно БТА съобщи, че дружествата, регистрирани на Нюйоркската фондова борса, са понесли общи загуби от $ 14.5 млрд. през първото тримесечие на 2008 г. През първото тримесечие на миналата година чистата печалба на тези компании е била над $ 3 млрд. при общи приходи от близо $ 90 млрд.

Най-голяма загуба тази нощ от 0.81% до 12 402 пункта отбеляза на Уолстрийт индустриалният DOW JONES INDUS. След него се нареди S&P 500 INDEX със спад от 0.58% до 1 377 пункта. Високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE INDEX загуби 0.44% до 2 480 пункта.

В Азия част от фондовите пазари затвориха с ръст след скока на акциите на производителите на автомобили и електроника и след поскъпването на долара към йената. В Япония NIKKEI 225 прибави 1.59% до 14 435 пункта. С над половин процент се повишават индексите и в Тайван, Южна Корея и Тайланд.

Загуби бяха отчетени в Индонезия с над 1%, в Хонг Конг HANG SENG INDEX спадна с 0.90% до 24 156 пункта. С близо 2 на сто спадат пазарите в Индия и Китай, в рамките на процент се понижиха индикаторите в Сингапур, Малайзия и Филипините.

Европа започва работния ден със спад на капиталовите пазари, след срива в цената на петрола и металите, както и след като UBS AG понижи оценките си за жилищното строителство в Обединеното кралство. С най-голямо понижение от 1.34% се движи френският CAC 40 INDEX до 4 917 пункта. Във Великобритания FTSE 100 INDEX губи 0.98% до 5 998 пункта, а във Франкфурт DAX INDEX спада с 0.93% до 6 953 пункта.