17.27 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола тази вечер бързо падна с близо $ 2 до $ 78.20 за барел в Ню Йорк заради опасенията за възстановяването на американската икономика след слабите данни от пазара на труда в САЩ. Преди това черното злато също леко поевтиняваше след поскъпването на щатския долар. В Лондон нефтът сорт брент пада до $ 75.35 за барел.

На валутните пазари днес доларът остана стабилен спрямо еврото, като след началото на американската търговия EUR/USD се котира при $ 1.35 за € 1. Опасенията около Гърция продължават да карат инвеститорите да предпочитат по-безопасните валути – щатския долар и японската йена, като йената скочи към еврото на годишен връх. Standard & Poor’s и Moody’s Investors Service обявиха, че Гърция е изправена пред допълнително понижение на рейтинга.

 

11.00 ч . българско време

На стоковите пазари цената на петрола продължава да се колебае около $ 80 за барел в Ню Йорк. Търговията се установи на това ниво през последните дни, като в зависимост от движението на капиталовите пазари и основно на курса на долара черното злато или поскъпва или поевтинява около възловото равнище.

Междувременно и доларът остава стабилен към еврото. Още от снощи щатската валута поднови натиска към единната европейска, като днес търговията се води под ниво 1.35.

Еврото губи позиции и към японската йена, към която падна на годишен минимум от 120.24 ¥ за 1 €.

Загубите на еврото отново се дължат на продължаващите проблеми на Гърция. S&P предупреди, че може отново да свали кредитния рейтинг на Гърция, след като през декември същата агенция, Moody’s и Fitch вече свалиха рейтинга на южната ни съседка заради огромния бюджетен дефицит.

След началото на европейската търговия EUR/USD се котира при $ 1.3475 за € 1, след като преди това курсът падна до 1.3445.  

Преди обед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол поевтинява до $ 79.60 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент до $ 76.90 за барел.


8.30 ч. българско време

Цената на петрола се покатери до $ 80 за барел в края на американската сесия. Фючърсите за доставка на суровина през април добавиха 1.4% върху стойността си или $ 1.14.

Според анализатори ръстът в котировките би могъл да се обясни с данните за продажби на новопостроени жилища в САЩ, както и данните за потреблението на моторни горива. Докладът на Energy Information Administration показа, че търсенето е скочило до 9.06 млн. барела дневно към 10 февруари, което е скок с 6.4% спрямо предходната седмица.

В азиатската сесия суровината леко поевтинява с 38 цента до $ 79.61 за барел лек американски и $ 76.95 за барел от сорта брент.

На валутните пазари към този час доларът напредва спрямо еврото до $ 1.3465 за единица от обединената валута и поевтинява спрямо японската йена до 89.4450 йени за долар.