17.15 ч българско време

На валутните пазари доларът загуби следобед около половин цент спрямо еврото, а петролът се върна над $ 79 за барел в Ню Йорк

След влизането на американските пазари водещата двойка EUR/USD се повишава до $ 1.3560 за € 1. Движенията се определят изцяло от очакванията за действията на Федералния резерв за лихвите, като продължават да доминират очакванията, че лихвените равнища в САЩ ще останат без промяна на рекордно ниските нива между 0-0.25% с цел стимулиране на икономиката. Участниците в търговията ще следят и изказването на председателя на ФЕД Бен Бернанке пред Конгреса тази вечер.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 79.10 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува при $ 76.37 за барел. Все още борсите са в очакване на данните за запасите в Съединените щати в края на миналата седмица на енергийното министерство, след като вчера Американският петролен институт обяви спад на запасите с над 3 млн. барела.

 

11.00 ч. българско време

В ранната европейска сесия щатският долар се повишава към единната европейска валута, което пък автоматично се отрази низходящо върху тренда на петрола на стоковите борси.

На валутните пазари зелените пари напредват към еврото към ниво 1.35, като преди обед водещата двойка EUR/USD се понижи до $ 1.3505 за € 1. Поскъпването на щатската валута дойде след данните за БВП на Германия. Междувременно капиталовите пазари на Стария континент загубиха първоначалната инерция, като на някои от борсите индексите тръгнаха надолу.

Цената на петрола се понижи под $ 79 за барел в Ню Йорк след напредването на долара. Преди това суровината поскъпваше заради отчетения спад на запасите от петрол в САЩ от страна на Американския петролен институт с 3.1 млн. барела в края на миналата седмица при очакван ръст от анализаторите с 2 млн. барела. Днес се очакват официалните данни на американското енергийно министерство.

Преди обед в Лондон нефтът сорт брент се котира при $ 76.30 за барел.


8.30 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола е над $ 79. По време на азиатската сесия лекият американски петрол се покачи до $ 79.26 за барел, а сортът брент – до $ 76.59 за барел.

Причината за ръста е, че запасите през миналата седмица са паднали, което предполага, че търсенето може да се увеличи. Докладът показва, че запасите са паднали с 3.1 млн. барела през миналата седмица, а анализаторите очакваха увеличение с 2 млн. барела.

На валутните пазари доларът остава относително стабилен към еврото, като двойката EUR/USD се котира на ниво $ 1.3542 за € 1.