ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

За пазарните участници, които залагат на поскъпване на долара, представянето на валутата в началото на седмицата може би се е сторило окуражаващо, след като „зелените пари” успяха да възстановят част от загубите си през отминалия 5-дневен период. Въпреки това обаче, вчерашното рали на щатската валута трудно може да се определи като началото на нов тренд, особено като имаме предвид, че тя попада под силен натиск през последните седмици вследствие от слабите икономически показатели от САЩ.

Първият работен ден от новата седмица стартира с липсата на значими фундаментални новини отвъд Океана, но до края на периода предстои обявяването на някои заслужаващи внимание данни за състоянието на американската икономика. Разбира се, с най-голям ефект върху представянето на долара се очаква да бъдат петъчните окончателни данни за брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие. Предварителните прогнози сочат слабо ревизиране на стойностите на показателя в положителна посока, но действителното влияние върху движенията в кросовете на „зелените пари” ще окаже евентуално разминаване между реалните и прогнозните данни.

В дните преди обявяването на БВП в САЩ предстоят няколко интересни събития от Еврозоната, които също имат потенциал да предизвикат раздвижване в кросовете на основната валутна двойка. Падежирането на заеми, отпуснати на търговските банки от страна на ЕЦБ в четвъртък в размер на 225 милиарда евро, ще даде индикации за състоянието на финансовия сектор в региона, въпреки че според някои прогнози сроковете по голяма част от тези средства ще бъдат удължени.

В същото време фокусът на пазарните участници ще бъде насочен към опитите на ирландското правителство да подпомогне местната Anglo Irish Bank, която в момента изпитва ликвидни затруднения. Проблемът, който стои пред страната обаче, е, че ако институцията фалира, това може да окаже крайно негативно влияние върху цялата финансова система в страната, респективно и в Еврозоната.
 
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3483; High – 1.3506; Low – 1.3425; Close – 1.3453

 

Силната възходяща вълна през последните няколко сесии отведе евро/долар в зоната на свръхпродажбите, което предполага частична корекция на това движение. Първата силна подкрепа е 1.3334, следвана от 1.3285.
Въпреки очакванията за корекция обаче, по-вероятно изглежда продължаване на възходящото движение към 1.3691, а ако станем свидетели на пробив на 1.3818, можем да говорим дори за обръщане на целия низходящ тренд от 1.5140 до 1.1875.

GBP/USD
Open – 1.5812; High – 1.5865; Low – 1.5786; Close – 1.5826

 

Тесният рейндж, в който се движеше кабелът през отминалата сесия, не води до съществена промяна в техническата картина за днес. Цел в посока нагоре продължават да бъдат двата дневни върха, които се намират непосредствено в подножието на 1.60. При техен пробив ще наблюдаваме засилване на възходящото движение със следваща цел при 1.6456.
Корекциите на това движение ще прицелят 1.5727 и 1.5640.

USD/JPY
Open – 84.17; High – 84.38; Low – 84.10; Close – 84.27

 

За задълбочаване на низходящото движение е необходимо излизане от рейнджа от последните няколко сесии, като първата цел в посока надолу е 84.10, при пробив на което ще последва спад към 15-годишното дъно при 82.86.
Краткосрочните съпротиви са разположени при 84.38 и 85.38.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!