343 млн. млн. добавиха в депозитните си сметки домакинствата в България през месец ноември. Това показват данните на Българската народна банка.

 

През ноември парите, затворени по банкови сметки, достигат до 33.702 млрд. лв. Това е с 12.5% повече спрямо същия месец на предходната година. През октомври обаче годишният ръст на парите в депозити бе от 12.7%, което показва забавяне на темпа на растеж.

 

По отношение на кредитирането данните показват, че домакинствата се въздържат от поемането на нови заеми. В края на ноември сумата на средствата, които домакинствата дължат на банки, достига до 18.652 млрд. лв., което е намаление с 1.7% спрямо равнището на задълженията през ноември 2011 година.

 

При бизнеса се наблюдава ускорен темп на спестовност, но също така подобрение при кредитирането. Депозитите на нефинансовия сектор възлизат на 14.322 млрд. лв. в края на ноември, което е ръст от 6.5% спрямо ноември 2011 година. През октомври обаче годишният им ръст бе 3.9%, което показва ускоряване на темпа на нарастване.

 

Кредитите за бизнеса достигат до 35.165 млрд.лв. , което е 5.8% годишен ръст в края на ноември.